Продължително замърсяване с ФПЧ на въздуха в Бургас от 3 до 6 пъти над нормите

Премиерът Борисов съобщи пред медиите, че „се е разбрал с главния прокурор да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода“.

Добре, ама как това да го разберем в Бургас, че не е фейк новина?

Защото тровенето на здравето на бургазлии е започнало много преди София да изока за мръсен въздух и преди чужди медии да пишат по темата …

В Бургас нещата свързани с редовното наднормено замърсяване на въздуха са много сериозни и ние от „Авантаж“ даваме редовно информация за проблемите, но паветните глави на държавници, местна власт и едни органи не им пука или им е наредено да не се занимават с тези проблеми касаещи здравето и живота на техните избиратели, които им плащат заплатите и отново ги преизбират във властта, която ако друго не прави, то ги храни и обогатява лично.

Вчера посочихме наднорменото замърсяване в жк Изгрев и кв. Долно Езерово с данни и факти, но днес 18 февруари рекордьор е ЦГЧ само на около километър от порт Бургас с 308mg/m3 или 6 пъти над нормите, където влиянието на Лукойл и Кроношпан не е толкова силно по отношение на замърсяването с ФПЧ, но явно друг е източникът на рекорда там и е вероятно той да е в района на порт Бургас, където има терминал за сярна киселина и купища меден концентрат. Отговор обаче от т.нар. компетентни лица липсва …

Данните са от Air Tube към 07.45 часа.

Следващият рекорд по замърсяване с ФПЧ днес на 18 февруари е отново в жк Изгрев и той е 175 mg/m3 или 3,5 пъти над нормите ?!

Някои „разбирачи“ ще споменат, че има мъгла, но това замърсяване се поддържа още от събота сутрин, а през последните 48 часа е видимо с просто око на снимката от AirVisual.com.

Вчера следобед при ясно и слънчево време ситуацията беше подготвяща подобен пик на мръсотията.

Ясно се вижда как в 15.00 часа на 17 февруари наднормено замърсяване има в цял Бургас …

Позволяваме си като граждани да адресираме подобен сигнал до прокуратурата за която премиерът призна, че „се е разбрал с главния прокурор да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода“.

Авантаж