Прокуратурата : Догансарай е незаконен. Община Бургас съучастник ли е в далаверата ?

Върховна административна прокуратура констатира множество нарушения по изграждането и експлоатацията и на Догансарай

При проверка в парк „Росенец“ е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземлен имот (ПИ) по КККР на Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост.

Липсва в МРРБ одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект – пристан за яхти и лодки. Съставен е констативен протокол при извършената проверка в община Бургас, като от представители на РДНСК Бургас, е установено, че не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена в ПИ по КККР на Бургас.

От доклад на министър Росен Желязков се установява, че в регистъра по чл.92, ал.4 ЗМПВВППРБ не е вписвано пристанище, елемент от чиято инфраструктура да е хидротехническото съоръжение, предмет на проверката. Въпросното съоръжение не е вписано в регистъра по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и като специализиран пристанищен обект.

Установено е при проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите са изпратени на ВКП.

#ОСТАВКАДИМИТЪРНИКОЛОВ