Протестиращи към министър Красимир Вълчев: Ако сте жаден за детска кръв, пийте вода!

Учители хвърляха бутилки с вода пред Министерство на образованието заради наредба, която ги задължава да посещават домовете на отсъстващите от клас деца

Ако сте жаден за детска кръв, пийте една студена вода! Това изкрещя пред сградата на Министерство на образованието Енчо Енчев. Той пристигнал в столицата от Пловдив, за да подкрепи българските учители.
Протест под наслов „Време е МОН да пие една студена вода“ бе организиран и пред сградата на РУО-Бургас в подкрепа на учителите, които не са съгласни с новия Закон за училищното и предучилищното образование и вменяващите им се в него безумни задължения.
Гневът на учителите и родителите е предизвикан всъщност от министерско постановление, което задължава учителите да посещават по домовете отсъстващите ученици. Педагозите трябвало да издирват близките на децата, който не са на училище, още в същия ден.
Според министър Красимир Вълчев протестът е политически и зад него стояли същите хора, които протестирали срещу стратегията за детето. Той каза пред една от националните телевизии, че деца в България не се отнемали и не можело да се говори за джендъризъм в училище.
„Уважаеми министър на образованието, ако случайно сте жаден за българска или детска кръв, ето ви шишето, напийте се, но не докосвайте децата на България!“, възкликна Енчо Енчев преди да хвърли 11-литрова бутилка на земята.
„Като родител заявявам, че ако някой иска да докосне моя рожба, или детето на моя съсед, пред мен ще трябва да мине! Няма по-велика кауза от това да защитиш децата си!“, добави той.
Пристигнах от Пловдив с една единствена цел – да се преклоня и да благодаря на нашите достойни, истински, некорумпирани български учители, каза Енчев.
„На 28 септември от 13 часа се събираме отново пред Министерството на образованието с най-великата кауза – не да защитим хляба си, а нашите сърца – цветята на България!“, каза още той.