Протест заради репресията срещу кабелните оператори

Колегите от бургаската телевизия RN и кабелни оператори от страната протестираха пред Министерския съвет срещу акцията на ГДБОП в офисите им

Кабелни оператори от малки и средни населени места излязоха на протест пред Министерския съвет след ударната акция, в която ГДБОП затвори няколко техни офиса.
Протестиращите настояват да имат равни права с големите участници на пазара и осъждат акцията от 13 юни т.г., при която бе иззета техника за разпространение на телевизия и за доставка на интернет, съобщава в. „Компас“ в последния си брой.
Протестиращите разказаха как часове след нахлуването в офисите им „големите мобилни оператори А1 и Виваком вече бяха на място, като спасители“, по думите им, за да предложат веднага алтернативно доставяне на интернет и телевизия на клиентите. Представители на Националното сдружение на кабелните оператори Клуб 2000 внесоха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с 10 конкретни искания относно тяхната работа. В сдружението членуват около 20 компании.
„При операцията на ГДБОП беше преустановена работата не само на подозираните в нарушение телевизии, но и на абсолютно всички кабелни телевизии, включително и тези, които имат изрядни документи. Беше преустановена работата и на интернета. От ГДБОП иззеха апаратурата за интернет, въпреки че не са имали разрешение за това. Това е скандално, защото болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Бяха прекъснати и телефонни връзки“, обяви изпълнителният директор на сдружението Валентин Георгиев, цитиран от БГНЕС.
Конкретните предложения на сдружението на кабелните оператори е да се предоставят равни условия за бизнес при уреждане на търговските взаимоотношения между малки или големи телевизионни програми от една страна и малки или големи кабелни и спътникови оператори от друга страна. Необходимо е също така да се задължат телевизионните организации публично да оповестяват поотделно цените, на които продават правото за разпространение на всяка своя телевизионна програма – еднакви за всички, без отстъпки, пакетиране или други условия. Малките и средни оператори настояват още възнаграждението за авторски и сродни права да е обвързано с реалната гледаемост на съответната програма в България.
Според сдружението истинският сив сектор е в нелегалното разпространение на произведени в Китай IPTV боксове, с които пазарът е залят и с които без заплащане на каквито и да било авторски и сродни програми се разпространяват над 1000 /хиляда/ телевизионни програми практически безплатно.
Валентин Георгиев обяви, че е безпредметно да се удрят кабелните оператори, тъй като пиратите не членуват в браншови организации. Нашите членове развиват напълно законна дейност над 25 години и офисите им са на главните улици, създали са третия по скорост интернет в ЕС – едно от малкото неща, с които страната ни може да се гордее пред света, каза още той.