Проф. Иво Христов бие тревога: Превръщат ни в стадо и нацията спира да се възпроизвежда

Проф. Пантев беше казал: „Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости”. Направиха и едното, и другото, аз добавям – сега ще ни направят и извратени, заяви ученият

Превръщат ни в стадо и нацията спира да се възпроизвежда. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV проф. Иво Христов, депутат от БСП за България.

Според него България се намира в точка на незавръщане метафорично казано. Той обясни, че това е момента, когато сноп от различни по своя характер събития, разразнопорядкови в един момент се събират в една точка, след което системата преминава в друго качество или престава да съществува като система.

„Ще ви го кажа така: преписването на учебниците по история и Истанбулската конвенция – на пръв поглед несъвместими неща, а всъщност са абсолютно съвместими, две страни на един и същ процес – превръщането на народа в стадо за по-лесна манипулация. Това не е пренаписване, а тенденциозно преобръщане на представите, за да могат по този начин бъдещите поколения да бъдат манипулирани по един или друг начин, обясни професорът.

По думите му има изкривени факти – „когато пишете за лагерите в Белене, напишете, че България е била 28-ма индустриална сила в света. Напишете едното и другото, а умният човек ще си направи изводите. Разбира се, че историята не е черна и бяла, тя е всякаква. А това е тенденциозно прецеждане на факти, то е ясно с каква цел”.

Когато децата на червената номенклатура също пребоядисали се отново ще ме учат на морал, на демокрация и на толерантност – това ми идва малко в повече, каза Иво Христов.

„Светът влиза в много тежка форма на турболенции. Има опасност от точка на незавръщане, чисто физически, има огромна опасност нацията да спре да се възпроизвежда. Българите са основната жертва на тази трагедия“, добави той.

По думите му проблемът е в това, че на нас ни се съобщава, че българската нация е съвкупност от общности.

„Разбивате нацията на общности, правите една мозайка, а след това правите много лесно от това нещо стадо. Стадото лесно се управлява – лишавате го от памет, и метафорично… проф. Андрей Пантев преди време беше казал една велика мисъл: „Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости”. Направиха и едното, и другото, аз добавям – сега ще ни направят и извратени“.

Статистиката ясно показва – тестовете PISA, които са обективни тестове, показват, че качеството на образование в България рязко пада и то пада непрекъснато, добави Иво Христов.

„Качеството спада непрекъснато, поради това, че имате непрекъснато генерации, които просто не четат книги, те не разбират сложни послания, не разбират метафори, не разбират неща, които изискват някакъв багаж, някакво въображение, продукт на все по-примитивната форма на социални контакти от една страна. Това води до опростяване в лошия смисъл на думата на социалните връзки, а това води и до печалните резултати, за които ви говорих. Това е точката на незавръщане“, каза още професорът.