Проф. Иво Христов със страшна прогноза за бъдещето и за оста Дурас – Бургас

Според социолога проф. Иво Христов ракети от Северна Осетия са насочени към България, а оста Дурас – Бургас става определяща за политиците ни заради САЩ

Страшна прогноза за бъдещето ни направи социологът проф. Иво Христов. В предаването „Лице в лице” по бТВ тази вечер той намекна, че България може да се превърне в нещо като бойно поле.
Според социолога проф. Иво Христов ракети от Северна Осетия са насочени към България, а оста Дурас – Бургас става определяща за политиците ни заради американските интереси.
Българската територия е място за сблъсък между руски и американски стратегически интерес, подчерта той.
Професорът припомни думите на държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който заяви през февруари във Варшава, че на Европа не й трябват никакви руски газопроводи и енергийни проекти. Това означава блокаж, затапване на тази възможност, коментира Христов.
Ние правим точно обратното обаче, добави той.
„На следващия ден след речта на Помпео Германия отряза мераците на Европейската комисия по отношение на „Северен поток“. Наближава интересен момент, в който за първи път Германия ще заяви, че има собствен интерес и той не винаги съвпада с американският“, заяви социологът.
„Въпросът е дали това ще се случи и тук. „Турски поток“ е жалка реплика на онова, което беше „Южен поток“. Най-важни обаче са икономическият и военностратегическият интерес.
Американската гледна точка за тези проекти е кристално ясна – грубо казано руснаците изнасят своята суровина, срещу които им плащате пари, срещу които си финансират военните програми, с които ви заплашват. Следователно трябва да пресечем този възможен сценарий“, коментира Иво Христов.
От друга страна Русия казва, че Европа не може без техния газ и имат интерес от икономическа симбиоза и то най-вече с Германия, добави той.
Според него следващите няколко месеца ще бъдат изключително интересни за България, защото нейната геополитическа важност нараства.
„Американците съвсем нормално са против симбиозата между Русия и ЕС, защото връзката между Русия и Германия е кошмар за всеки англосаксонски политик. Това е стара истина от поне 150-200 години“, подчерта проф. Христов.
Недопускането на тази връзка роди първата, а после и Втората световна война, добави той.
Като друга тревожна тенденция той очерта отделянето на Турция от западния геополитически блок.
„Това означава, че българската територия придобива рязко първостепенно значение. Заиграването на Турция в собствения имперски интерес, защото си е империя, води до това, че изведнъж България става много важна. Задвижва се една ос – България, Македония, Албания. Тази ос от Дурас до Бургас ще бъде определяща за българската политика“, прогнозира социологът.
„Турския поток“ се движи от юг на север, а американският геостратегически интерес е в посока – Дурас – Скопие – Бургас. Когато се сблъскат две оси се случва нещо страшно – когато атовете се ритат, магаретата теглят“, добави той.
„Това, което се опитва да прави Борисов, го е правил Борис III. Премиерът играе върху много тънък лед, който на моменти вече се пука”, коментира депутатът.
По думите му ситуацията е изпитание за политическия ни елит, който всъщност е провинциален. Професорът го определи дори като кокошкарски.
Отпадането на Турция от геополитическия пъзел създава прекалено голямо значение на българската територия, което може да ни създаде проблеми, предупреди проф. Иво Христов.