Психиатър с диагноза за властта: Бойко е уморен, а ГЕРБ отслабна от злоупотреби

Коалиционните другари няма да направят зрелищно самоубийство заради оставката на трима министри, прогнозира д-р Николай Михайлов

Бойко Борисов е като уморен монарх. Това е деветата година на неговото управление. Нормално е различията в ГЕРБ да се появят, каза в интервю за бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов.

„Не само Борисов обаче отслабва, но и партията, защото злоупотреби много пъти. Тази ситуация се допълва от натрупани проблеми, като катастрофата край Своге и сривът на Търговския регистър“, добави той.

Психиатърът даде рационално обяснение за трусовете във властта и споровете в коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Според него конфликтът помежду им няма да се разрасне.

„Коалиционната разпра няма перспектива да се превърне в голям конфликт и да срине правителството. Те няма да направят зрелищно самоубийство заради оставката на трима министри”, заяви психиатърът.

Д-р Михайлов посочи, че ясно личи конфликт обаче в отношенията между премиера Бойко Борисов и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Между Цветанов и Борисов не цари доверие, има напрежение, има често несъгласие между тях. Когато премиерът поиска оставките, Цветанов каза, че това не е уместно. А това е право на министър-председателя, а парламентарната група няма основания да твърди друго. Това беше изречено демонстративно”, каза още психиатърът.

Ясно е, че коалиционните другари колкото и да се дърлят за кокала, ще останат единни в парламента. И ГЕРБавите, и тези дето ги крепят, а и самите социалисти знаят, че ако се стигне до предсрочни избори, всички ще загубят, защото ще трябва да се съревновават със Слави Трифонов. Страхуват се от дългия шоумен, защото може да ги измете като тайфун от политическата сцена. Затова и умореният „цар“, както д-р Михайлов нарича Бойко, ще сменя министри като носни кърпи, а управляващата коалиция ще се тресе от скандали. Така обаче рискува да му падне съвсем рейтинга и партията му да последва съдбата на НДСВ и СДС.