ПУТИН ПРЕМЕСТВА РЪКОВОДСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА В ПЕТЕРБУРГ

Grigor Lilov

Вагнеровци установиха контрол върху Воронеж. Барикадите от автобуси и рехавата съпротива не можаха да ги спрат.
Липецка област също е в ръцете на вагнеровци. Градът обаче още не е атакуван. По изходите му са прокопани противотанкови ровове.
Любопитното е, че в Крим цари пълно спокойствие и местният губернатор заяви, че няма да предприеме никакви извънредни мерки.
Предните части на Пригожин и разбунтувалите се руски армейски части вече се придвижват в Подмосковието – на стотина километра от столицата.
Засега те практически не срещат остра съпротива. Частите на Кадиров, който той изпрати към Ростов са попаднали в огромно автомобилно задръстване и така са приковани на място без никаква възможност за мърдане.
.
Путин подписа два закона – за привличане в редовната армия срещу заплата на следствени и осъдени лица и за 30 дни арест на граждани във връзка с военното положение, без официално да им се повдигат обвинения. Първият закон подсказва, че доверието на Кремъл в редовната армия е нулево. Същевременно Пригожин обяви, че въздушно-десантен полк в пълен състав се е присъедил към армията му, напредваща към Москва. Неофициално тя е подсилена и с др. части, вкл. и танкови.
В късния следобед Путин проведе разговор с Ердоган. Според сайта на Кремъл турския президент изцяло е подкрепил Кремъл. Според официалното съобщение на Адържавната Анадолска агенция „Ердоган е изразил готовността на Турция да даде реален принос за бързото осигуряване на спокойствие в Руската федерация и е подчертал важността на запазването на здравия разум в рамките на взиманите решения.” Неофициално беше дадена информация, че Ердоган е готов да посредничи за мирно споразумение между враждуващите лагери на властта в Русия.
Освен това разговори са проведени от Путин с ръководители на средноазитски държави от ОНД.
.
В Москва взимат още мерки за затягане на режима на извънредно положение. Подготвят се противотанкови ежове и др. средства за изграждане на барикади. Армията (частите до Москва) е отказала да се намесва на която и да е страна и е заявила неутралитет. На разположение на Кремъл е само Росгвардия и дивизията на вътрешното министерство, които набързо ще бъдат смлени от вагнеровци и бунтуващите се армейски части, притежаващи боен опит.
.
Все повече се множи информацията за прехвърляне на държавното ръководство в Петербург предвид опасността от сражения в Москва и превземане на столицата. В тази връзка с Петербург също затегнаха мерките по контрол на гражданите, мостовете, различни стратегически обекти и т.н., входно-изходните магистрали и т.н.