Разкритията за Бойко били измами за няколко копейки, но полицията в Каталуния потвърди, че има разследване

Бойко се ползва с достатъчно безупречна репутация и висок авторитет в Европа, коментира Георг Георгиев, но полицията в Испания няма да се довери на голата любов към вожда

Министър-председателят Бойко Борисов се ползва с достатъчно безупречна репутация и висок авторитет както в Европа, но така и сред всички чуждестранни партньори. Зле скалъпени измами, за няколко копейки, няма да променят този факт. Това сподели във Фейсбук заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и председател на Младежи ГЕРБ.
Копейките, за които той пише в социалната мрежа, обаче се оказаха блъф. За голямо съжаление на вожда на ГЕРБ и ГЕРБавите описаното в испанския вестник „El Periodico“ разследване е факт, но на този етап не може да бъде обявен нито предметът му, нито кои лица са обект на интереса на правоохранителните органи. Това заяви пред бТВ говорителят на полицията в Каталуния.
По-рано днес изданието излезе със серия статии, от които се разбира, че се разследва пране на пари в особено големи размери с българско участие и даже се изяснява евентуалната съпричастност на Бойко Борисов към схемата.
Това е една операция, която е в ход и не мога да Ви дам никакви подробности, подчерта говорителят на полицията.
След като описаното в El Periodico разследване е факт, приказките, че изданието изпълнявало поръчки на руснаците звучат кухо.
“Не знам доколко ентусиазмът на Младежи ГЕРБ ще повлияе на разследването, което е започнала Каталунската полиция, но не ми се вярва следователите да се доверят на голата любов към вожда, учителя и Главатаря”, коментира блогърът Любо Кольовски.
“Не вярвам на Борисов да му помогнат и разните полицейски награди, медали и други дрънкулки, които той изтъква като аргумент за безупречното си минало. А ролята на някакви копейки в този сюжет е най-комичният елемент в цялата композиция”, добави той.
Блогърът припомня думите на премиера в Брюксел, че от два месеца бил предупреден и е знаел какво ще му се случи.
„Нещо повече – той каза, че всеки ден е трябвало да излиза по една публикация срещу него, но авторите на тоя пъклен план нещо се объркали и не могли да спазят графика си и ангажиментите си, поети към Кремъл и „Дондуков“ 2, където се помещава съседа по месторабота на Борисов. Още от канавата на тая тъпа, наивна и зле скроена история се вижда, че авторите на сценария не блестят с талант и особени качества“, коментира блогърът.
“Може би версията би намерила почва в някоя африканска, азиатска или латиноамериканска държава, на да я пробутват точно на нас е свръхнахално и нагло”, добавя той.
“Ако премиерът Бойко имаше малко акъл и умни съветници, най-доброто, което можеше и трябваше да направи е да замълчи и да бъде максимално лаконичен в несръчните си и объркани коментари. Разбира се, нормалният изход от такава криза е само и единствено оставката, но тоя обичай не е познат по нашите земи, освен ако оставката не я подава Бойко, но на някои от министрите си”, коментира Кольовски.