Резил: МОН изкара седмокласниците студенти по българска филология

Според доц. Владислав Миланов едната от задачите на изпита по български език за седмокласниците е некоректно зададена. Езиковедът хули и неграмотните депутати

Министерството на образованието и науката изкара седмокласниците студенти по българска филология. Според учители децата, които са се явили на изпит по български език са измамени, тъй като едната от задачите е некоректно зададена, заради думата леснопреносим.
Според правописния речник тя се пише слято, но при редица думи има възможност да бъдат изписвани и разделно, а това зависи от употребите в изреченията. Седмокласниците обаче няма как да знаят това, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV езиковедът доц. Владислав Миланов.
Той призна, че дори неговите студентите, а така също и учителите по български език ще се замислят и ще търсят езиковедска логика. Задачата не е коректно поставена, твърди доцентът.
Според него седмокласниците учат всичко друго, но не и как да бъдат грамотни. Той упрекна и неграмотните политици, като изтъкна, че законопроектите, които се пишат от депутати, са пълни с правописни грешки.