Рибари протестират, зоват Рейзи за достъп до фиордите край Созопол

В подписка те настояват за намесата на областния управител и на кмета за изготвяне на нов план за регулация на защитената местност

Рибарите от Созопол протестират заради строителството върху последното оцеляло парче земя от красивата местност „Германката”. Те се опасяват, че това ще сложи край на достъпа им до уникалните фиорди.

Пред камерата на бТВ организаторът на протестите Петко Горанов призова областния управител Вълчо Чолаков и созополския кмет Панайот Рейзи да осигурят достъп до скалите. Това е тяхно задължение по закон, добави Горанов.

„Два метра от границата на имота до съседния имот ще бъдат оставени за достъп до самите фиорди. Това ще стане след като приключат археологическите наблюдения върху имота. Достъпът ще е само пешеходен, с кола вече няма как да се стига до там”, обяви Костадин Тодоров, представител на собственика на терена.

„Това е рецидив! Затова не вярваме! Това е поредният случай на безцеремонно предотвратяване на свободния достъп на граждани до държавните имоти!“, коментира Петко Горанов.

В подписка протестиращите настояват за намесата на Чолаков и на Рейзи за изготвяне на нов план за регулация на защитената местност.