Румен Радев: Корупцията, бедността и несправедливостта са превърнати във визитка на България

„България е изхвърлена от европейската карта, що се касае до свободата на медиите“, заяви президентът Румен Радев пред медиите днес.

Той посъветва премиера Борисов да инициира конституционни промени, щом счита, че някой друг трябва да контролира министрите му. Според държавния глава има политици, които в са повели война държавността:

„За мен това съвсем не е махленски дебат, а това е режисирана кампания и тя не е първата. Има политици, които водят война с българската държавност“. Така Радев коментира изказването на Цветан Цветанов от управляващата партия, че „ГЕРБ не са влезли в политиката да водят махленски дебати“.

„Вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите. В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на европейското председателство. Опитват се да приватизират европейската идея за лични политически цели. Колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците и какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността, несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите. Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана“, коментира държавният глава, визирайки Доклада на Държавния департамент на САЩ и последната класация на „Репортери без граници“, в която България заема срамното 111-то място в ЕС и последното на Балканите.

„Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа. Как очаквате да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност“, риторично попита Радев.