Румяна Ченалова: Изходът е един – да изкрещим на площадите: „Вървете си!“

Днес разбрах от сайта „Де факто“, че прокуратурата на 28.12.2017 г. е внесла в Специализираният съд обвинителният акт срещу мен за престъпление по служба.

Фактите

В СГС постъпва искова молба от ОЕТ срещу НЕК за заплащане на определена сума, начислена като такса „зелена енергия“,  която съобразно решение на Върховния административен съд не се дължи. Ищецът не е внесъл държавна такса при подаване на исковата молба. Внася я по-късно – преди първото по делото заседание. По делото съм допуснала обезпечение, което е потвърдено от Апелативния съд.
Според прокуратурата престъплението се състои в това, че съм допуснала държавната такса да се внесе със закъснение и съм увредила ответника с наложеното обезпечение. Към момента има решение на Софийски апелативен съд, с което иска е уважен и което е обжалвано пред ВКС. Два състава на СГС прекратиха производството с доводи, че няма извършено престъпление, а трети върна делото на прокуратурата с указания,че обвинението е неясно.
От м. септември до 28.12.2017г. прокуратурата мисл .или по-скоро изчака да влязат в сила измененията в НПК, според които Специализираният съд вече ще гледа делата срещу магистрати. Междувременно ВКС сезира Конституциония съд с искане за обявяване на противоконституционност на измененията в НПК с аргументи, че съдът е специализиран по отношение на определени престъпления, а не на извършителите им. Това го превръща в извънреден съд, което нарушава принципите на Конституцията. КС беше сезиран и от Висшия адвокатски съвет.

Пиша всичко това не защото искам да фокусирам вниманието върху себе си. Не аз съм от значение. Важно е друго.Чрез действията си прокуратурата демонстрира явно пренебрежение към съда (СГС) като не изпълнява дадените указания. Използва противоправните изменения на НПК, за да внесе обвинителен акт в друг съд, който очевидно е предпочитан.

Прокуратурата е орган, който следи за законността и главният прокурор е едно от лицата, оправомощени от Конституцията да сезират КС, когато правни норми противоречат на Конституцията.

Върховните съдии сравниха измененията в НПК със законодателството и извънредните съдилища след 09.09.1944 г.Главният прокурор, обаче, и подчинените му прокурори ползват тези изменения за постигане на цели, различни от принципите за справедливост и законност. Важно е и друго. На практика прокуратурата противопоставя СГС и Специализираният съд , демонстрирайки свръхвластие. Невъзможността да се обжалват определени актове на прокуратурата /например за повдигане на обвинение/ дава възможност в продължение на години да се мачкат хора, да се лишават от достойнство и нормален живот.Обезщетенията плаща държавата – т.е. ние, а не съответните прокурори. Законите, създавани от неуважаемите депутати правят възможно това погазване на правата на човека и принципите на правовата държава.

Ето защо е толкова важно разделението на властите и излизането на прокуратурата от съдебната власт!

За да се промени Конституцията е нужно свикване на ВНС, което нашите депутати естествено няма да направят.

Изходът

Да кипят площадите , да изкрещим „Вървете си!“ и нито крачка назад в отстояване правото си да живеем свободни, според справедливи закони, да можем да контролираме като суверен всеки, предал волята и правата ни!

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОДКРЕПАТА! Всяка малка битка е стъпка по трудния път към най-старата и вечна човешка потребност – свободата и справедливостта!