Руското външно министерство призна за жертвите в Сирия

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че в Сирия са били ранени „няколко десетки“ руски граждани.

От ведомството подчертаха, че сред пострадалите няма руски военни. Независимо от това всички те са били транспортирани за лечение в Русия.

В съобщението на руското външно министерство се говори и за „неотдавнашно военно стълкновение“, но не се уточнява за какво точно става дума.

„Във военният сблъсък по никакъв начин не са участвали руски военни и не са използвани технически средства на руската армия. В него има загинали руски граждани, има и няколко десетки ранени руски граждани“, се казва в съобщението.

На ранените е било „оказано съдействие“, те са върнати в Русия и настанени в различни болници. Но изрично се подчертава, че тези хора са отишли в Сирия по своя воля и затова официалните руски власти не могат да оценяват „правомощията и законността на техните действия в Сирия“.

„Както вече казахме, в Сирия има руски граждани, които са заминали по своя воля и с различни цели. Не е работа на Министерството на външните работи да оценява правомощията и законността на техните решения“, отбелязва ведомството.

Информация за убити руски наемници в Сирия беше съобщена от телевизия Си Би Ес. Тогава броят не жертвите не беше уточнен. От телевизията обявиха само, че те са загинали при битка на 7 февруари.

Агенция „Блумбърг” съобщи, че при сблъсъка между войските на Башапр Асад и кюдите, подкрепяни от САЩ, вероятно американските въоръжени сили са убили около 200 руски военни. Тя се позова на висш американски военен, както и на руски неофициални източници.

Свободен автор – Философът