Сделката за ЧЕЗ: „50 Мафия, 50% Държава“

Днес Биволъ изпрати до Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България  (Комисията ЧЕЗ) изложение с въпроси, които публикуваме по-долу. Очакваме Комисията да подложи на разглеждане тази информация и да потърси отговор на така зададените въпроси от голям обществен интерес за изясняване на връзките на лица от изпълнителната власт с лица, свързани едновременно с криминални структури и с управлението на „ЧЕЗ България“, както и за кредитната история и благонадеждност на лицата свързани с купувача на „ЧЕЗ България“.


1. На 20.10.2009 г., три месеца след като правителството на ГЕРБ встъпва в длъжност, Димитър Николов Стефанов, известен с прякора си „Митко Каратиста“ е назначен за член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ България“. До 26.07.2011 г. същото лице управлява и фирмата „Омега 96“. Предишен собственик на „Омега 96“ (ЕИК 831254809) е Румен Гоцов Николов, известен с прякора си „Пашата“, съдружник в имащата печална слава на организирана престъпна група „Интергруп енд партнърс“, известна също като „СИК“.

Връзките към това лице със спорна репутация се откриват и при властта, и при купувача на „ЧЕЗ България“, фирмата „Инерком“. От една страна през 90-те години Румен Гоцов Николов е бил съдружник с премиера Бойко Борисов в няколко фирми, между които и „Тео Интернационал“, разследвана за незаконна фабрика за цигари в Крайморие. От друга страна съпругът на Гинка Върбакова – Славчо Върбаков, е бил съдружник с Евгения Калканджиева, която през 90-те основава агенция „Визаж“ заедно със сестрата на Красимир Маринов – „Маргина“, който е съсобственик с Румен Гоцов Николов в „Интергруп“.

Относно Димитър Стефанов е публичен факт запис със следните твърдения на Ванко Георгиев Анастасов:

„Митко Стефанов е много силен човек, да знаеш. Способен е на такива неща, че на нас с теб ни е бедна фантазията. Митко си контактува директно с Цецо, директно с Бойко… Обяснявам ти каква е картината. ‘Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури.”

Считаме, че Ванко Анастасов говори в качеството си на информиран човек, тъй като във фирмената му история се откриват връзки едновременно към Румен Николов и Димитър Стефанов.

Ванко Анастасов е бивш съдружник във фирмата „Бова 2000“ с Емил Иванов Младенов, спортен директор на Българската федерация по Kану-Kаяк и настоящ управител на фирмата „Арена 95“, която е била собственост на Румен Гоцов Николов.

Самият Николов управлява „Арена 95“ до 2011 г., когато го замества синът на Анастасов – Георги Ванков Анастасов. Той управлява до 2014 г., след което е заместен от Емил Младенов. Връзката с Димитър Стефанов е през фирмата „Орбо Трейдинг България“. В тази фирма съсобственик е Емил Младенов, а управител е Живко Стоянов Костадинов, който е в същото време управител на споменатата по-горе „Омега 96“, едновременно с Димитър Стефанов – „Митко Каратиста“.

Понастоящем „Омега 96“ и „Орбо Трейдинг България“ имат общ управител: Живко Костадинов и са собственост на фирми от Англия и САЩ, които се представляват от един и същ адвокат: Евгений Костов Делибалтов. Евгений Делибалтов и Румен Николов –  „Пашата“ се явяват съсобственици на недвижим имот в София придобит през 2001 г.

След медиен скандал в Чехия през 2013 г. Димитър Стефанов беше отстранен от надзорния съвет на ЧЕЗ България.

В отговор на въпрос за Димитър Стефанов в интервю за изданието Е15 тогавашният шеф на борда на ЧЕЗ Петър Докладал казва, че Стефанов е бил препоръчан от Министерството на Икономиката (министър Трайчо Трайков) докато България е имала 33% дял в ЧЕЗ България. Той обаче остава на поста и след продажбата на българския дял в ЧЕЗ. В отговор на въпроси от български медии през 2013 г. от борда на ЧЕЗ заявиха, че Стефанов е бил назначен защото „познавал социалната и политическа среда в България“.

В интервю за радио „Дарик“, предаване „Седмицата“ от 17.03.2018 депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че има информация за „добри отношения“ между Гинка Върбакова и съпругата на Димитър Стефанов. Вероятно той има предвид дамата, от която Стефанов има деца и с която има общи имоти – Татяна Николова Георгиеваполитическо лице – в момента член на Столичен общински съвет от ГЕРБ.

Въпроси:

  • Как е взето решението за назначение на Димитър Стефанов през 2009 г.?
  • Разпореждал ли е премиерът Бойко Борисов на министър Трайчо Трайков да го препоръча или министърът е взел такова решение самостоятелно?
  • Разговарял ли е премиерът Бойко Борисов с лица от ръководството на фирмата-майка в Чехия относно назначението на Димитър Стефанов и настоявал ли е той да бъде назначен?
  • Какво образование и какви компетенции има Стефанов в сферата на енергетиката?
  • В какво се изразяват „добрите отношения“ между Гинка Върбакова и Татяна Георгиева?

2. На 03.04.2013 г. на пресконференция прокурор Нели Златкова съобщи със следните думи за резултати от проверка в ЧЕЗ.

При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона – „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ „Тези две дружества са предоставили на „ЧЕЗ България“ ЕАД по-голяма част от тези дейности, а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия – 340 млн. лв. и договор за избор на доставчици – 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията“

Според Прокуратурата тези договори са се отразили на цената на тока. Проверката е установила и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. АДФИ също е извършвила проверка на тези договори.

Въпроси:

  • Какво се случва с това разследване на Прокуратурата?
  • Прерастнала ли е проверката в досъдебно производство?
  • Има ли в прокурорската проверка данни за злоупотреби от страна на ръководството на ЧЕЗ и по-конкретно на Димитър Стефанов?

3. По време на Изслушване на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Националната агенция по приходите, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България проведено на 01.03.2018 г. председателят на ДАНС съобщи за „наличие на водени в Прокуратурата на Република България прокурорски преписки от 2010, 2014, 2015 и 2016 г. срещу управление на лизингово дружество, което е ощетявано с чуждо имущество, където заемополучатели са от семейство Върбакови. Четири от проверките са прекратени. По две от тях работата продължава, като до момента няма повдигнати обвинения срещу лицата.

Въпроси:

  • Срещу кои лица са прекратените проверки и какви данни за престъпления е имало в тях?
  • Срещу кои лица и какви данни за престъпления има в двете висящи преписки?
  • На какъв етап се намират висящите преписки – проверка или досъдебно производство?

4. В интервю за bTV, предаване „Тази събота” от 10.03.2018 г. министър Теменужка Петкова заяви, че преди 20 години неин познат я е запознал с Гинка Върбакова и нейния съпруг, а впоследствие станал техен кум.

Въпроси: 

  • Кое е това лице?
  • Има ли или имало ли е това лице бизнес връзки с лица на властови позиции и отношение към управлението на ЧЕЗ България?

 

На снимката: Димитър Стефанов – „Митко Каратиста“

Автор: Биволъ