Семейство от Айтос живее близо три месеца без вода

Румен и Евгения Маринови обвиниха ВиК в самоуправство и заради отрязания тръбопровод се заканиха да си потърсят правата в съда

Румен и Евгения Маринови, които живеят в центъра на Айтос, от близо три месеца са на „сух режим“. Чешмите им пресъхнали, след като на 11 септември от ВиК им изпратили багер, за да отреже тръбопровода. Това е неправомерно, обяви пред камерата на БНТ Евгения и заедно със съпруга си се заканиха да съдят дружеството за самоуправство.

В двуетажната къща на улица „Васил Левски“ №45, където Маринови живеят, има два апартамента. Според предписание на ВиК трябва да бъде изнесен общ водомер на достъпно място. Нареждат им шахтата да е в двора, който е собственост на съседите им.

Маринови получили писмо, с което ги известяват, че общият водомер трябва да бъде преместен в рамките на 30 дни. Съседът им си слага водомер в шахтата, а на Румен и Евгения достъпът до водопровода е прекъснат още преди да е изтекъл срокът.

Според Маринови действията на служителите на ВиК са неправомерни и те лесно могат да докажат това в съда. Преди да заведат дело обаче очакват отговор на жалбата си до Районната прокуратура в Айтос.

Говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров пък определи случая като частен и нямало причина медиите да се занимават с проблема.

Румен и Евгения Маринови обаче вече близо три месеца нямат вода в дома си. Служители на ВиК-Айтос са им отрязали достъпа водопровода. Когато е нарушен закона и български граждани мизерстват, не може да се говори за частен случай.