СИРИЯ Е КАТО БАНИЦА – ДЕЛЯТ Я НА ПАРЧЕ

 

ДОКАТО НЕ ПАДНЕ БАШАР АССАД, НИКОЙ БЕЖАНЕЦ НЯМА    ДА СЕ ВЪРНЕ В СИРИЯ

ОСАМА БЕШИР    Проблемът с мигрантите няма нито лесно, нито еднозначно решение.Трябва да се научим на съпричастност и милосърдие, а всеки случай си е отделен само по себе си.Тези обобщения бяха направени на семинар в Бургас, под надслов-„България-остров на спасението, или транзитна пътека за бягство.Лекторите Руслан Трад и доц. Борислав Градинаров ппредставиха пред журналистите видео материал от преселението на мигранти към Стария Континент и пердизвикателствата пред тях.Гост на семинара бе и сириецът с българско гражданство Осама Бешир, който бе отзивчив към „Авантаж“за политическата обстановка в Сирия, разрухата и необходимостта от промяна на режима.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

От колко време сте в България, господин Бешир?

-От 28 години живея тук. Женен съм за българка, имам голяма дъщеря.

-Сам ли дойдохте ?

-Да, сам.Дъщеря ми вече е на 25 години и завърши тук университет.

-Често гостувате в турски телевизионни канали с проблемите на Сирия, които наблюдавате, макар и от разстояние.Каква е картината там, през вашите очи и по-точно политическата ситуация?

-Ситуацията в Сирия ще бъде проблемна до тогава, до когато на власт е Башар Ассад.Нито мир ще има, нито ще се върнат бежанците докато той не си отиде от властта.

-Сам казахте, че неговото падане ще реши само 50 % от проблемите на страната!?

-Тези проценти са само в началото, но след половин година нещата ще се оправят.Дори и да падне, неговите хора и армия няма така лесно да оставят властта.Затова известно време ще има някакви проблеми.Но по-късно нещата ще се оправят.Но докато е на власт, там ще има кръвопролития и разруха.

-Смятате ли че падането му е възможно, след като има подкрепата на големи сили като Русия и Турция?

-Да, има подкрепата от Русия и от някой други държави, но там разрухата няма да спре.До кога ще има кръв за моя народ? До когато той напусне поста си.За Башар Ассад терорист е всеки, който не е съгласен с него.И ако такъв човек бежанец, се върне в Сирия, той го праща в затвор, на смърт.

Всеки, дръзнал да се опълчи срещу Държавна сигурност и срещу самия президент е или убит, или в затвора.Затова никой няма да се върне в страната.

-Какво остана от държавата Сирия, която помним през нашия социализъм, с красивите сгради, някой строени от български фирми?

-Нищо не е останало.Икономика-нула.Границата е отворена навсякъде.Американците са до границата на Ирак. Русия командва във всичко.И Иран командва в армията, Хизбула е вътре, в Сирия-какво ще остане от такава държава? Ислямистки остатъци се местят от едно място, на друго-нищо не може да остане читаво.

-Как сирийският народ си представя нормалната държава?

-Сирийският народ иска свобода.Без Башар Ассад.Докато е той там, няма да има свобода.Хората не искат този режим, искат да живеят спокойно, без страх от смърт, или затвор.Всеки човек да си тежи на мястото, а не една фамилия да командва Сирия като едно село и то само от негови роднини.Ние живеем така, в страх в Сирия.Какво мислите Вие!Най-жестокият режим от Арабската Пролет беше при нас.Ако искате да отворите един павилион за закуски, трябва да имате решение от Държавна сигурност, от властта, от всички.

-А Вие как сте живял там преди 28 години?

-Сто пъти по-лошо от комунизма по времето и на бащата Хафез Ассад, и на сина Ассад.През 1982 г., в един сирийски град, бащата уби над 40 000 човека.Били са срещу него и той намира причина да ги убие.Така чисти целия град.Когато идва неговия син, никой не го избира.Просто го слагат на власт.Те се разпореждат с държавата като с едно село, тяхна собственост.Нямаш никакъв избор.Негов първи братовчед, на 27 години, има 37 милиарда долара! Името му е Рами Махлю.Едно семейство  командва и притежава една държава.Ние нямаме министър-председател, който да реши нещо.Той всичко присвои.

-Господин Бешир, как вашия народ издържа толкова мъки през годините, а и сега, тази разруха?

-По време на Арабската пролет, народът излезе мирно на протест срещу Башар Ассад и поиска свободата си.Но брат му, с Четвърта армия, стреляха по народа си.Това беше в началото на войната-той уби четири хиляди човека.От него тръгна кръвопролитието. И сега, всеки петък има митинг против Башар.Сирия стана като баница-делят я на парче.САЩ-в градовете Ракка и на Иракската граница, Русия-в армията, навсякъде, Иран-до Дамаск.Русия командва армията, политиката, Ассад няма власт сега.Само заради това, той да се води президент, Сирия си отива.