Скандал: Маскарят Божидар Димитров, натопиха го за договори с дъщеря му

Професорът нарече действията на институцията политическа атака и разясни, че парите не били държавни, а дарени

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си, съобщи бТВ, цитирайки Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Става дума за контракти от 2015 г. с „Акшаена -2007“ ООД. Първият е за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. Собственици на фирмата са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му. От КПКОНПИ отбелязват, че музеят се е разплатил авансово с фирмата, която доставила едва половината от каталозите с година и половина закъснение – все нарушения на договора.

През същата година има и втори договор – пак за 1000 бройки от печатно издание, но този път за цена от 15 000 лв. Договорът е изпълнен в двумесечния срок и на фирмата е било платено.

Платежните са подписвани от Божидар Димитров, който не е упълномощил заместник за процедурите. Не е подавал и декларация за конфликт на интереси.

Проф. Божидар Димитров нарече действията на институцията политическа атака. „Тези пари са дарителски, те не са държавни, следователно няма конфликт на интереси”, посочи той. На въпрос какви са били мотивите му, за да се насочи към тази фирма, бившият директор на НИМ заяви: „Да стане бързо, за три дни, да мога по-бързо да приключа случая”.

Случаят не е нов. Още около пенсионирането на Димитров от БСП заявиха, че то е именно заради договорите с най-близки роднини.

Проверявани са отношенията на НИМ и със сдружение „Плиска” на племенника на директора. Там не е имало подписани договори и така няма конфликт на интереси.