Скрито от публиката: „гнилата ябълка“ ПИБ и дубайската връзка в сделката за ЧЕЗ

Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми.“ – така описа Борисов информацията за финансирането на Гинка Върбакова пред медиите, която той получил според думите му от чешкия премиер Бабиш.
Схемата за финансиране беше публикувана по-рано от „Лидове новини“, а информацията получена от Борисов беше веднага засекретена, защото в нея се споменавали имена на банки.
Българските медии от своя страна засекретиха значителна част от статията в „Лидове новини“. Всички акцентираха върху руско-грузинската връзка с бизнесмена Паата Гамгонешвили, който се появява в базата данни Offshore Leaks.
Но нито една медия не написа, че голяма част от статията е посветена на „гнилата ябълка“ ПИБ, като са цитирани разследвания на Биволъ за нейните връзки с престъпния свят.
Не стана съвсем ясно и за какви „офшорки“ говори премиера, макар че публичната информация поне за една от тях е налична.

Дубайска оШфорка и Сбербанк

В интервю за Нова Телевизия Гинка Върбакова отрече във финансирането на сделката за ЧЕЗ да участват оШфорки, както тя се изрази. Но „Лидове новини“ я опроверга с информацията, че две офшорни фирми ще участват със 167 милиона евро. Същата информация фигурира и в справката изпратена на Борисов.
Двете офшорни фирми са Score Trade и Global Victory Trust. Според схемата изпратена от Чехия на Борисов зад Score Trade стоят две швейцарски банки Julius Baer и Vontobel, а зад Global Victory Trust стои руската Сбербанк.
За Score Trade в „Лидове новини“ се твърди, че е свързана с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили. Капитал дописва, че според негови източници и Global Victory Trust е свързана с Гамгонешвили и неговия партньор Давид Коблианидзе, които продадоха мол „Парадайз“ за над 250 млн. евро.
Зад кого застава руската Сбербанк е въпрос за 100 милиона евро. Доказателства за връзка между Global Victory Trust и грузинските бизнесмени засега няма. Впрочем, и двамата грузинци, които имат и руски паспорти, вече са български граждани и се идентифицират със своите български ЕГН в Търговския регистър.
Global Victory Trust е люксембургско дружество и срещу скромна сума всеки може да се сдобие с неговата фирмена история. В документите пише, че собственик на фирмата е Global Victory Investment Limited регистрирана в ОАЕ, в зоната за свободна търговия Ras Al Khaimah, Free Trade Zone, HDS Business Centre, 3204 Jumeirah Lakes Towers, P.O. Box 309071, Dubai

Global Victory е собственост на дубайска фирма, регистрирана в офшорната зона Ras Al Khaimah

Адресът на дубайската фирма съвпада изцяло с този на Freemont Services, която предлага регистрации на фирми в една от най-секретените офшорни зони на света, където няма публичен регистър на компаниите и анонимността на реалните собственици е гарантирана.
В регистрите на офшорните компании не се откриват никакви данни за Score Trade, която вероятно е регистирана съвсем наскоро за целта.

ПИБ ли? Засекретявай!

Ходът на Борисов със засекретяването на справката от Чехия беше оправдан с информация за банки, включително такива, които „имали проблеми“. Самата справка изпратена от Чехия няма гриф за конфиденциалност. Банката с проблеми в схемата е една и тя е ПИБ (FIBANK), но по традиция и политици, и медии, избягват да я назовават.
Чешкият вестник „Лидове новини“ обаче няма подобни скрупули и значителна част от статията му е посветена на съмнения около банките, които ще финансират сделката. В частта за ПИБ е цитирана дипломатическата грама за банките „гнили ябълки“, която Биволъ публикува през 2011 г. като партньор на Wikileaks.
„ПИБ е с единия крак в легалния бизнес а с другия в най-тъмните сфери на престъпния свят”
Не е спестена и информацията, че ПИБ е финансирала с десетки милиони долари олигарха Христо Ковачки. Освен това е отделено място на разследванията на Биволъ за източването на банката и за нейните връзки с престъпния свят.
„Българският разследващ сайт Биволъ свързва ПИБ с организираната престъпна група „Килърите*“, трафик на цигари и дрога, и кражби на еврофондове“
Така чешката публика беше добросъвестно информирана, че ЧЕЗ е продала бизнеса си в България на никому неизвестна фирма с финансиране от съмнителна банка и съмнителен грузинец, а всичко това е с държавна гаранция от България.
Но на българската публика, обитаваща европейска територия с африкански рейтинг на свобода на словото, съвсем тенденциозно не беше казано нищо за чешките съмнения в ПИБ.
По-късно връзка с „Килърите“ намери и в. Капитал в свой анализ за бизнес връзките на Гинка и Славчо Върбакови. Става дума за бизнес партньора на Славчо във фирмата „В-С-О“ Олег Попов, задържан заедно с Мила Георгиева, но освободен,  отново задържан със 120 кг. амфетамини и отново пуснат под гаранция.