След четири заплашвания и опожарена кола МВР говори за случайност

Тази вечер в предаването „ЕвроДикоф“ по ТВ Евроком професор Минеков саркастично отбеляза, че ако продължава да говори така, ще му свършат колите и, ще не ще, ще стане пешеходец. Полицията наложи версията, че обект на палежа е била колата на сърбина /който е съсед на Минеков в кооперацията в столичния квартал „Изток“/ , а огънят се е прехвърлил в неговия „Опел“.

Според него целият случай се пренасочва, не се говори за два изгорели автомобила и че „има криминално действие, което не е случайно“.

„Има нарочно запалване, а оттук нататък кой трябвало да бъде пръв или втори, натоварването с фактологията, че другият човек бил чужденец, прави нещата да изглеждат възможно по-оневиняващи целия криминален акт. А има такъв. Определени медии са залети с предположения, че едва ли не аз вероятно съм подкокоросал някого да запали двете коли, да изгори и моята, за да мога да се кача на желания пиедестал. Не мога да разбера какъв е смисълът на цялата тази помия“, коментира проф. Минеков.

Професорът припомни казаното от началника на Първо районно комисар Милтенов, че там никога не са постъпвали жалби за някакъв опит за насилие срещу него. „Това не е вярно, на него или не са му предоставили документи, или не е запознат, или действа в услуга на подпалвачите, което би било твърде жалко. Последната жалба бе разследвана от следовател Пенчев, това беше много сериозна заплаха“, подчерта той.

От 2014 до 2019 г. получавал „шеговити“ заплахи, но в същия период е имало 4 сериозни, за които никога не е разказвал. „Те представляваха опасност, първият случай си беше чисто отвличане от ателието ми. Началникът на тези двама бандити, на които им беше поръчано да ме дърпат и да ми кажат какво да правя и какво не, се оказа мой бивш новобранец, когото изглежда съм обиждал в казармата. Но последната много опасна заплаха беше отново в ателието и това се случи на 10 метра от неподозиращия ми син. Този път човекът, който дойде да ме предупреди, беше много сериозен. Всичко това е описано в Първо районно, имаше следствие, прокуратурата заключи, че издирваният не е намерен, следовател Пенчев от отдел „Убийства“ се занимаваше със случая“, разкри проф. Минеков.

Адвокат Хаджигенов изрази недоумение защо автомобилът на Минеков, който е предмет на престъпление, продължава да стои до кооперацията, а не е вдигнат и запечатан, тъй като съдържа доказателства. „Така е, защото на никого не му дреме, защото гражданската активност на професора е насочена към властта, а на нея очевидно не й пука за Минеков. Няма друга версия, освен тази, че скулпторът е атакуван директно заради борбата му срещу беззаконието и корупцията, и че хората около него трябва да бъдат сплашени, за да мълчат, но ние няма да мълчим“, каза Хаджигенов.

PR експертът Арман Бабикян отбеляза „активизирането на всички жълто-кафяви помийни ями, организирани от богат медиен магнат, който се подвизава и като политик“. „На тях силата и властта им се състои в това – едните да са разделени от другите, а този път видяха подкрепата от всички краища, това ги вбесява, те са проправителствени“, заключи Бабикян.