Смелият Радев каза, че царят е гол, но страхливците още се ослушват

Ако искаме да направим нещо реално, трябва да сме на улицата, призова бившата съдийка Румяна Ченалова

Когато някой от нас открито заяви, че царят е гол и че трябва да се гилотинира, последствията са аплодисменти или утринно посещение от ДАНС. Това сподели във Фейсбук бившата съдийка Румяна Ченалова. Според нея речта на смелия български президент Румен Радев няма да остане без последици.

“Българинът не вярва -защото твърде дълго е лъган. Чака лидер, но задължително ще го разпъне, ровейки в миналото му и търсейки подтекста в думите. Съмнява се в добронамереността на всяко обещание и в чистотата на всяко действие. Не спазва правилата, защото не вижда справедливост. Иска свобода, но я бърка с анархия. Крещи насаме, но в социума се държи като роб. Връх в израстването му е публикуването на мнение във фейсбук с личното си име“, коментира бившата съдийка.

Така беше прието и вчерашното обръщение на президента -с изначално подозрение и съмнение, добавя тя.

„Аз гласувах в президентските избори за Румен Радев. Не за БСП. Много от нас направиха същото -като избор в алтернативата Радев-Цачева или като начин да се противостои на ГЕРБ.

Румен Радев стана президент. С твърде ограничени конституционни правомощия и също толкова формални по протокол“, изтъкна Ченалова.

„Не познавам президента, нито обкръжението му. Нямам претенциите, че знам какво се случва в президентската институция и какви са отношенията и с управляващите. Президентът не ми е споделял какви са идеологическите му или партийни пристрастия.

Слушах обръщението му необременена от виждания за личността на президента, без да анализирам възможни причини или да провиждам сложни среднощни договорки“, добавя тя.

„ЧУХ: Корупцията и липсата на законност са СИСТЕМЕН проблем за България. Проблем, който не е създаден от отделни личности, чиято смяна би била решение. Тежък проблем на системата, която е овладяла и изборния процес. Затова оставките и изборите не са решение.

Президентът определи последните събития като пробив в националната сигурност -единствената сфера, в която има конституционни правомощия за самостоятелни решения“, припомня бившата съдийка.

„Говори и за отговорността -на парламентарната и извънпарламентарна опозиция в контекста на правото на гражданите да направят своя избор, когато партиите останат безучастни към задължението си да се борят с острите проблеми на държавата. Заяви и своята позиция -да работи за НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕРСПЕКТИВА“, добавя тя.

„Казаното беше достатъчно ясно като мнение и заявка за поведение. Радев не е водач на политическа партия или участник в група във фейсбук. Подобно изявление на президент на друга държава би разтърсило медийното пространство, включително в световен мащаб.

Когато някой от нас открито заяви, че царят е гол и че трябва да се гилотинира, последствията са аплодисменти или утринно посещение от ДАНС“, подчерта Ченалова.

„Когато го заяви президент, чиито думи се следят в международен план, нещата са различни.

Мисля си, че това обръщение, чиято форма е конституционно определена, и чието съдържание се подчинява на естеството на институцията -обединител на нацията, не може да бъде призив за революция /каквито очаквания имат мнозина/, но пък е по смело и достойно от поведението на редица европейски лидери, снизходителни или безразлични към ишиаса на председателя на една от най -влиятелните институции в ЕС“, коментира бившата съдийка.

„Обръщението на президента ще има последици. Защото е президент. Казаното от нас или написано тук е стрелба по недостижима мишена. Ако искаме да направим нещо реално, трябва да сме на улицата. Български мюсюлмани обявиха гладна стачка в подкрепа на Босия. Българите в чужбина се организираха -там и в България на 16.09. Обявени са протести всеки ден пред парламента. Да се запитаме -какво правим ние?“, добавя тя.