Созопол на бунт срещу китайска стена на плажа

Не ни трябва нова китайска стена, казаха протестиращи и призоваха държавата да затвори кебапчийница, която одимява града

Жители на Созопол излязоха на протест край новата дига на плажа. Не ни трябва нова китайска стена, казаха те пред репортера на Нова телевизия Цеца Алексова и призоваха държавата да си влезе в ролята, за да спре безобразията.
Протестиращите в морския град твърдят, че плажът е опропастен и че дори през зимните месеци те го използват за разходка.
„Не може в град, който е архитектурен резерват, така грубо са се нарушават законите! Тази дига е излишна. Концесионерите казват, че предпазвала заведенията, но те са получили изключителна държавна собственост, а търговските обекти не са обявени за такива“, каза една от протестиращите дами.
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пък призова Министерството на туризма да изпрати свой представител, за да стане ясно дали с изграждането на защитното съоръжение не се нарушава закона.
Плажът е изключително държавна собственост, отдава се на концесия от държавата и трябва да се контролира от нея, коментира той.
„За първи път се изгражда дига и хората са притеснени. Пясъкът ще си остане тук. Никой няма да го изнесе. Прави се, за да предпазва от по-големи вълни“, каза пък представител на концесионера.