Солена глоба заради цензурата в БНР, Силвия Великова с неудобни въпроси за Борисов

Глобата за цензурата в БНР може да е до 27 000 лева, цензурираната Силвия Великова пита защо се е наложило премиерът да я връща с натиск, след като бе свалена от ефир

Солена глоба може да отнесе БНР заради цензурата. Съветът за електронни медии може да глоби радиото с 27 000 лева заради неоправданото спиране на излъчването на програма „Хоризонт“ миналия петък. Това стана ясно по време на днешното заседание на медийния регулатор.
Абсолютно безпрецедентно, недопустимо генералният директор на БНР да допуска натиск и журналисти да бъдат сваляни от ефир, да бъдат взимани ресорите им и да им се пречи в работата, каза пред Нова телевизия заместник-главният редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска.
Цензурираната Силвия Великова пък коментира, че репликата „Или тя, или радиото! Ако не бъде свалена от ефир, отива БНР“ е много опасна, независимо от кого е произнесена и от факта. Също толкова опасно е, че се наложи да ме връща премиерът, добави тя.
Защо генералният директор на БНР не каза на Бойко Борисов „Съжалявам, но аз не се подавам на външен натиск“ и защо ме върна, попита смелата журналистка.
Членовете на Съвета се срещнаха с редколегията на програма „Хоризонт,“ която поиска оставката на генералния директор на радиото Светослав Костов, както и на Управителния съвет на медията. Според журналистите на карта е поставена свободата на словото.
Според членове на СЕМ на този етап за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор не може да се говори, защото Светослав Костов не е имал нарушения.
От СЕМ ще сезират прокуратурата заради упражнения натиск в общественото радио, опит за цензура и физически заплахи.