„Спасяват“ Шофьорския плаж със строеж на ваканционен комплекс

От фирмата-строител обясниха, че за да предпазят от засипване с кал туристите на плажа, който е известен от финалната сцена на филма „Оркестър без име”, решили да строят сгради

Нелепо обяснение защо се строи на Шофьорският плаж край Созопол даде изпълнителен директор на фирмата-строител Радослав Котларов. Пред камерата на Нова телевизия той каза, че пътят край плажната ивица пропадна. Решихме да действаме преди, недай Боже, да имаме нещастен инцидент, сподели шефът на строителната фирма.

Това е път, по който минават през летния сезон много коли, автобуси, пешеходци, които се разхождат, уточни той.

Котларов сподели, че се страхувал някой турист да не бъде засипан с кал и затова започнали да строят триетажни сгради. Според него нито община Созопол, нито държавата можели да спрат свлачището и затова се наложило да побързат с брегоукрепването.

Реално сградата ще спомогне укрепването на свлачището с нейната тежест, обясни той.

Застрояването на „Шофьорския плаж” обаче предизвика гнева на много хора в социалните мрежи.

От фондация „Биоразнообразие” отправиха въпрос към Община Созопол къде е изчезнал общински имот, който е бил между плажа и частния имот, на който се извършва строителството.

Котларов сподели, че се надява след като бъдат построени сградите, те да покрият разходите по укрепването на брег.

Архитект Веселин Колев пък твърди, че строежът не бил на плажа, макар че така изглеждало. Това, което се виждало в момента, били основите, но те са под земята, където е било възможно преди свлачището да бъдат построени тези сгради.

Теренът обаче попада в две защитени зони. Резултатите от проверката още не са готови, съобщава бТВ.

Екоинспекцията в Бургас назначи проверка има ли унищожени дюни в защитената зона „Ропотамо” край Созопол.

Финална сцената от култовия български филм „Оркестър без име” е сниман именно на този плаж. Актьорът Павел Поппандов си спомни с носталгия за това място и красотата на дивите плажове в района.

„Поразен съм от това, което се случва. Оказа се, че могат да ни вземат и спомените“, коментира в „Тази сутрин“ той.

Ако премиерът не намери начин да спре строежът край Алепу, пардон „укрепването“ на брега, доверието в ГЕРБ може да се срути, подобно на калта край пътя, който Котларов иска да укрепи.