СпецЦацаратурата на лов в Карнобат, арестуваха алкохолен бос и още 10 души

Разследват схеми за пране на пари и укриване на данъци, но остават съмненията, че акцията е опит за омаскаряване на опозицията

Алкохолният бос Миню Стайков и още 10 души са арестувани за 24 часа. Разследващи влязоха в три от фирмите на бизнесмена – „Винпром Карнобат“, „Сис Индъстрийс“ и „Топаз мел“ в София и Карнобат, съобщава Нова телевизия.

Акцията на спецпрокуратурата е за разследване на схеми за пране на пари и укриване на данъци. Никой от арестуваните обаче няма обвинения нито за данъчни престъпления, нито за пране на пари.

Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Разследването срещу Стайков започва през юли тази година, когато в Карнобат е разкрита нелегална фабрика за производство на тютюн. Разследващите намират връзка между нея и „Винпром Карнобат“. Така се стига до днешните обиски.

„Фабриката за тютюн беше с изключително модерно оборудване. Може би най-доброто, намирано до момента в България. Печалбата й е била по 1,5 милиона лева на черно седмично“, поясни Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

Това не е първата акция срещу Стайков и свързани с него хора. Преди години неговият син беше задържан по подозрения за извършване на данъчни престъпления. Това се случи в рамките на така наречената спецоперация „Захарно петле“, която беше свързана със „Захарни заводи“.

Остават обаче съмненията, че акцията е опит за омаскаряване на опозицията. Сред арестуваните е и синът на кмета на Карнобат. Акциите срещу Бенчев, Арабаджиеви и Стойков не са случайни. Явно ловът на СпецЦацаратурата в Карнобат е свързана с наближаващите избори.