Срещата на върха във Варна е пред провал, на Бойко му предстои самота

„Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море следващият Европейски съвет ще реши дали изобщо да се проведе среща на върха ЕС-Турция във Варна. Туск каза още, че е разговарял с лидерите на Кипър и Гърция по този повод: „От името на всички европейски лидери бих искал да изразя нашата солидарност с Гърция и Кипър, като настойчиво призовавам Турция да спре тези свои действия. Отново подчертавам суверенното право на република Кипър да експлоатира националните си ресурси според европейското и международно право, включително и конвенцията на ООН за моретата. Тези действия противоречат на ангажиментите на Турция за добросъседски отношения и нормализирането им с всички страни-членки. Готови сме да сътрудничим с Турция, като на Европейския съвет през март ще оценим дали са налице условията за провеждането на срещата на върха ЕС-Турция във Варна на 26-ти март“, изтъкна Доналд Туск, цитиран от БГНЕС.

Вироглавият Ердоган, приятел на Борисов, е на път да провали миротворческите му „операции“. Сръбският президент, както отбелязаха наблюдателите, при посещението си у нас и срещите си с Радев не спомена нито веднъж името на Бойко. Над Западните Балкани, основна грижа и мисия на Борисов, надвисват съмнения за светлото бъдеще. В съседната ни БЮРМ не спада напрежението, а гърците не дават знак, че са склонни на компромиси относно названието на републиката. И, както се казва, Заев днес го има, а утре може и да го няма.

Някой ловко и подло дърпа килимчето изпод корпулентните крака на нашия премиер. А Гинка и Теменужка съвсем съсипаха макиажа на Бойко. Предстои му самота…

Любо Кольовски