Среща със съкратени работници в Стара Загора

Днес, 10 май 2024 г., в Стара Загора ще се проведе среща между работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3”, на които са връчени предизвестия за съкращения, и работодатели от региона. Това съобщават от местната структура на КНСБ, който са инициатори на събитието заедно с другия голям синдикат КТ „Подкрепа”, Министерство на труда и социалната политика и община Стара Загора.

Целта на форума е да се представят конкретни възможности за работа на територията на област Стара Загора, която отговаря на знанията и уменията на работниците. По време на срещата ще бъдат представени фирми, които разполагат със свободни работни места, изискванията за заемането им и условията от гледна точка на заплащане и социален пакет.

През март от „Бюрото по труда“ в Стара Загора обявиха, че са получили уведомление за съкращаване на 160 работници от предприятието от 10 май. Тогава в социалното министерство се състоя среща на министъра в оставка Иванка Шалапатова. На срещата е взето решение за започване на оценяването на уменията на работещите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”.

В края на февруари 2024 г. центрялятя излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност.