Станаха ясни и победителите в категория „Спорт“ на Кампанията „Аз и Ти ЗаЕдно“

На официална церемония днес бе даден края на съвместната инициатива на Триа Сити Център и Община Бургас – „Аз и Ти Заедно“. Кампанията имаше за цел да подкрепи 9 ученици със стипендии от по 900 лева в три различни направления – изкуство, наука и спорт.

Чрез жребий бяха определени тримата победители в категорията „Спорт“. Валентина Цветанова, Йоана Самоковлиева и Стилян Плачков бяха късметлиите, изтеглени лично от зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева.

„Няма да спра да повтарям колко е хубаво когато бизнес организации подават ръка на младите таланти на Бургас. Аз и моят екип винаги заставаме и винаги ще заставаме зад подобен тип инициативи, които стимулират развитието на децата. Спортът учи на много не само на дисциплина и това как да побеждаваш, но и как да приемаш загубите с усмивка. Затова знам, че на никого от Вас не му е лесно, но Бургас може само да се гордее със спортен колектив като Вашия,“ обяви Йорданка Ананиева.

Първият награден бе Валентина Цветанова. 17-годишната девойка се занимава с Шотокан карате-до от 9 години. Тя има международна титла по ката. Вицесветовна шампионка е по кумите и двукратна бронзова медалистка на Европейско първенство.

Вторият късметлия бе Йоана Самоковлиева. За малко над три години, тя има спечелени общо 50 медала, от които 18 златни, 13 сребърни и 19 бронзови. 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов от турнир „Златна Добруджа“, провел се в гр. Добрич през м.Октомври 2018. 1 златен в щафета 4х50м. съчетано от Международен турнир „Спартак“, провел се в гр. Сандански през м. май 2018. И още редица други отличия. За съжаление Йоана не можа да присъства на церемонията, но наградата бе получена от нейната майка.

Късметът се усмихна и на 8 – годишния Стилян Плачков. Той тренира от 2015 г. в „Джудо и самбо“ гр. Бургас с треньори Ирина Пауникова и Бисер Горанов. Участва на регионални и международни състезания. За трите години общо има спечелени над 14 отличия. Сред които 8 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала.

Ето кои са и останалите победители в категориите „наука“ и „изкуство“ от кампанията на Триа Сити Център и Община Бургас – „Аз и Ти ЗаЕдно“

Първият награден в направление „Наука“ бе 9-годишният възпитаник на ОУ „Любен Каравелов“ – Румен Сребков. Третокласникът е медалист от множество престижни международни състезания по математика. През миналата година момчето печели Международната Сингапурска и Азиатска ученическа математическа олимпиада в съревнование  с над 22 000 ученици от 19 държави.

Яна Максимова  е вторият късметлия в същото направление. Девойката  е ученичка в ОУ „Св. Климент Охридски“. За крехката си 10-годишна възраст Яна е спечелила десетки състезания по математика, сред които Международен математически турнир „Математика без граници“ – зима 2017, пролет 2017, есен 2017, зима 2018. И от четирите издания на състезанието бургазлийката си тръгва със златен медал. Следват още купища решени задачи и спечелени турнири. На Софийски Математически Турнир през ноември печели още един златен медал и още един от Математическо състезание „Николай Чудотворец“.

Третият изтеглен късметлия не отстъпва на своите връстници по успехи. Виктор Шаовчев е на 11 годни от Математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. Той печели втора награда на финала на Asian International Mathematical Olympiad (AIMO). Там момчето от Бургас се е изправило пред ученици от 12 традиционно силни в математиката държави. Виктор печели златото в три поредни години на Открита математическа олимпиада на сингапурските и азиатските училища. В олимпиадата участват над 22 000 участници от 19 различни държави: България, Бруней, Камбоджа, Китай, Хонг Конг, Индия, Индонезия, Лаос, Малайзия, Монголия, Мианмар, Филипини, Бангладеш, Южна Корея, Тайланд, Узбекистан, Виетнам, Сингапур, Русия.

Във финалния кръг на кампанията в сфера „Изкуство“ бяха допуснати 16 деца на възраст от 7 до 17 години, получили многобройни награди от международни конкурси и фестивали в различните сфери на изкуството – музика, изобразително изкуство, фотография и танцово изкуство. Ето кои са и големите победители.

17-годишната Христиана Въжарова се занимава с танци и досега е печелила две първи и едно второ място на фестивала „Bucharest Dance Festival 2017“, както и първо място в раздел класически танц, сола над 16 години на друг престижен международен фестивал.

На 17 години е и Радослав Свирецов, чиято снимка е сред победителите в руския фотоконкурс „35AWARDS“, където се избират 100-те най-добри снимки на годината 2016-2017. Снимката на бургазлията в категория „Пейзаж-ден“ е избрана при изключително силна конкуренция. В конкурса са участвали повече от 190 000 снимки на над 70 000 автори от 136 страни.

Третата печеливша, Полина Иванова, пък е лауреат първа степен за дуетен съвременен танц, лауреат първа степен за класически танц – трио, лауреат първа степен за класически танц – соло, както и „Гран-при“ за съвременен танц – соло на Международния фестивал-конкурс „Рози на Казахстан“ в Астана, Казахстан. Има още множество отличия у нас и в чужбина.