Стефан Софиянски – по условие изборите няма да бъдат честни

Служебният кабинет на Димитър Главчев няма да направи изборите честни. Това е мнението на Стефан Софиянски, служебен премиер на правителството, което въведе валутния борд в България, дългогодишен кмет на София и създател на Съюза на свободните демократи.

“Аз казах в самото начало, че не смятам, че изборите ще са честни и прозрачни. Защото има голяма практика в това как ГЕРБ прави изборите. Включително и последните избори в София. Пък в тези райони, в които ДПС доминира, аз смятам, че протоколите с резултатите сигурно са готови вече”, смята Софиянски

„Има нещо много дълбоко сбъркано в тези промени на Конституцията. И то къде е дълбокото – тези промени са конюнктурни, съобразени с определени личности, а не са логични. Първото нещо, в което няма никаква логика е, че това правителство се прави от най-голямата политическа сила. По принцип служебното правителство трябва да прави изборите. Това е основната му задача. А така се дава на най-голямата политическа сила да прави изборите.

И петима, между които трябва да се избира служебен премиер, са избрани от най-голямата политическа сила, каза Софиянски: “Значи ти не правиш независимо правителство, правиш политическо правителство.”

„Втората изключително нелогична ситуация, е че това правителство се заклева пред парламента, пред парламент обаче, който не е бил в състояние да излъчи правителство, което означава, че се е провалил.“

Третото нелогично нещо според Стефан Софиянски е, че парламентът продължава да работи по време на предизборната кампания, което прави неравнопоставени по отношение на агитацията извънпарламентарните политически сили.