Страшна епидемия се задава, спаси своите възрастни близки!

Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост, каза генерал Венцислав Мутафчийски и призова българите да са отговорни към своите родители

Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Това каза на брифинг пред медиите председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той не скри гнева си заради неспазването на мерките за ограничаването на заразата от коронавируса.
“Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Добре е, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Ние трябва да сме изключително отговорни към нас самите, към своите близки, към нашите възрастни родители, към своите приятели и колеги“, заяви генералът.
„Слава Богу децата ни са пощадени! Ние българите сме особено чувствителни към тях, но не по-малко обичаме нашите родители, своите баби и дядовци. Наложените мерки не дават задоволителен резултат“, добави той.
„Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически – ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме и са ни дали живота, и са ни отгледали, на тези, които сме израснали пред очите, на тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие“, заяви Мутафчийски.
„Въпросът е за физическото оцеляване на населението и то особено в беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани“, уточни той.
„Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяването си за един ден“, заяви генералът.
„Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките. Измести се фокусът върху неща дали фризьорският салон ще работи, или магазинът за пирони“, добави той.
„Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички и фитнес зали. Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря“, подчерта проф. Мутафчийски.
„Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре, кой ще живее, защото нямаме апарати“, добави той.
Шефът на Националния оперативен щаб сподели, че ще приложи възможно най-твърдите мерки на Министерския съвет.
„Не бива да се посяга върху това, без което не можем: магазините за хранителни стоки, аптеките. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос. Предлагаме да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и застрахователни компании“, каза още той.