„Султан“ Ердоган май иска част от България и Гърция

 След дълго умуване от българското външно министерство отговориха на турския диктатор, че дискусията за граници не била от полза за стабилността в региона

Турския президент Реджеп Тайип Ердоган официално поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 г., въз основа на който са очертани границите между Турция, България и Гърция. Иначе казано „султан“ Ердоган иска Родопите и Западна Тракия, а тези райони са населени с българоговорящи мюсюлмани (помаци). Имперските му претенции са стара манджа, а достлука му с Бай.уй ефенди не му пречи да говори за ревизия на мирно споразумение.

Не може лидер на съседна и приятелска държава да прави такива изненадващи изявления в Гърция, коментира тази сутрин в студиото на бТВ бившият заместник-външен министър Стефан Тафров. Няколко часа, след като той призова българската държава да реагира, от Министерството на външните работи се сетиха да обявят, че „според България дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона“. На среща в МВнР днес е бил извикан и турският посланик у нас.

Вчера по време на историческата си визита в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор, който определя сегашните граници между двете държави и България, припомня бТВ. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обаче изключи възможността за преразглеждане на международния договор.

„Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършва само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г.”, подчертават от българското външно ведомство.

По-рано в „Тази сутрин” по bTV министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова коментира изказването на Ердоган, който иска разваляне на Лозанския договор. На въпрос дали действията му може да нарушат приятелството в региона, Павлова заяви: „Трябва да направим всичко възможно да не го допускаме – по всички начини“.

Излиза, че ако Ердоган продължи да настоява за нови граници, българското правителство трябва да направи всичко възможно, за да не си развалим „приятелството“ с Турция. Левски, Ботев и останалите герои, дали живота си за свободна България, сигурно се обръщат в гробовете си, заради безгръбначната българска политика.

България над всичко! Земята ни е свещена и трябва да бъде защитена, Лиле!