Схемата за източване на болници работи не от вчера в Бургас

От няколко месеца ДАНС и СГП проверяват дали Изпълнителна агенция „Медицински одит” прикрива лекарски грешки и финансови далавери в различни болници на страната.

„Авантаж“ писа по проблема преди време и то за една от разследваните болници …

Ситуацията е хеМ (е)БАЛ, хеМ(не е)БАЛ в полза на белите престилки, важно е, че търговията със здраве си върви и дава резултати за ония със слушалките и скалпелите …

Е, кой за каквото учил и спестил …

За нас пациентите да се чудиш къде да спреш и паркираш, а за белите престилки престижно паркомясто зад бариерата и на една ръка разстояние от входа на МБАЛ … Направо да се учудиш да не би бургаските линейки да са черни луксозни джипове ?!

А ние сме били клиентите и си плащаме за здраве, а клиентите се знае, че трябва да се уважават, нали ?

Враца, Поморие и т.н. затворени болници, но тук е Бургас и един бивш кандидат за кмет на патерицата – патрЕоти управлява МБАЛ и се разбира май веднага от трите национални флагчета на лепенки и знаменце зад челното стъкло на една „евтина“ японска джипка направена в USA за американските (бургаските ) мечти … Кой да ти каже, но вероятните изводи са такива …

На 20 метра от нея, пак в близост до входа на МБАЛ се кипри новичък джип BMW X6, а зад ъгъла се кипрят три лимузини – два спортни „Мерцедес“ и един „Крайслер“ …

Беднотия, Боже … Откъдето и да я погледнеш …

„ПатрЕотичната“ Тойота струва към 137 бона, а BMW X6 около 134 бона, по-евтини са „Крайслер“ С 300 и „Мерцедесите“, а отзад болницата се мъдрят други джипове и лимузини сред които изпъква „Рейндж Роувър“ Спорт за около 127 бона и т.н.

Оплакнете окото и … учете за бели престилки … Далаверата върви и в министерството и по места …

Да припомним, че една фирма усвоила едни 7 млн. лв. от обществена поръчка с възложител община Бургас с разрешение от кмета Димитър Николов спретна една частна болница в болницата ?! Найс, а ?!

И така изводите са ясни – в БГ търговията със здраве, наричана здравеопазване ИМА ПАРИ … , нали видяхте … Ама Евростат ни „лъже“, че имало толкова милиони бедни българи … Да бе, да ?!

Тази сутрин д-р Ненков ни го припомни …

„Спомняте ли си прекрасните кадри с едни въоръжени хора с маски във фонд за деца. И какво? Не чуваме повече нищо. Дано и сега да не се окаже така“, заяви в студиото на Нова телевизия д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването във връзка с влизането на прокуратурата в болници.

„Много е проста схемата за източване на болници . Законът категорично забранява в една болница да има друго здравно заведение със същия обект на дейност. Ако има кардиология, ние не можем да отворим кардиология, колкото и да искаме. Можем, разбира се, да затворим кардиологията на болницата. В България всичко е възможно“, обясни той.

„В една от тези болници, които  са разследвани, вклинилата се в болницата структура, работи като доболнично заведение, то получава всички пари , които се отпускат за процедури по клинични пътеки и подхвърля трохи на държавната болницата. Тази структура е създала специална фирмичка, която да продава консумативите на тази болничка. Ние купуваме само от тази фирмичка, на цени, които каже фирмичката. И това върви години“, обясни той.

Тези хора трябва да бъдат наказани шумно, тежко, да покаже обществото ни, че вече е нетърпимо към такива схеми, по думите му.

„Проблемът е системен. Това е все едно да дойде някой у вас да живее и да ви плаща 1,50 лв. наем, а вие да му плащате ток, вода и т.н.“, каза Ненков, който доскоро бе зам.-министър на здравеопазването.

Ненков обясни още, че няколко от директорите на разследваните болници са водили люти битки да спрат източването.

Основният проблем е, според него е, че някой министър е давал разрешително болници да сключват незаконно неизгодни договори за съвместна дейност с частни лечебни заведения. „Оптимист съм за разследването на прокуратурата“, заключи Ненков.

Обаче здравният министър Кирил Ананиев заяви пред журналисти в парламента, че на този етап не обмисля смяна на директори на болниците, обвинени в безстопанственост, тъй като не се е доказала вина.  Подадени са в прокуратурата 8 случая на база на проверки.

Сред тях са „Пирогов“ и УМБАЛ Бургас …

Другите лечебни заведения са в МБАЛ в Попово, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали.

„Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 насам”, уточни говорителката на прокуратурата Арнаудова.

Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали  от здравния министър Кирил Ананиев, но …

Кучетата си лаят, а здравният керван с далавери си върви …

Свободен автор – Философът