Събиране на зелен хайвер в Дания – 130 евро на ден

Абсурдна обява, но … България осигурява роби за всякакъв труд в цяла Европа … Според официалните данни през миналата година са регистрирани 140 такива случая. Това е според статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Българи превръщат се  в “роби” най-често в Гърция, Чехия, Испания, Италия и Румъния, предаде БНР. Освен това най-много българи са се подлъгали да отидат и да станат жертви на трудова експлоатация от районите у нас с най-бедно население и най-висока безработица.

Много често българите оставени без работа и надежда от борисовци се подвеждат под фалшиви обяви за работа в чужбина. От “Анимус” са си направили и експеримент, който категорично доказва това.

Те са пуснали обява в интернет, като са разлепили и листовки в центъра на София с текст “Събиране на зелен хайвер в Дания – 130 евро на ден”, разказва Надя Кожухарова от фондация „Анимус“.

Цели 150 души са се обадили и са проявили интерес към “работата”, въпреки че текстът съдържа почти всички индикации за фалшива трудова оферта – няма никакви изисквания за възраст на работниците, какви умения е необходимо да притежават, колко опит имат, дори няма изискване за владеене на чужд език, допълва Кожухарова.

От “Анимус” съветват хората, станали жертва на трудова експлоатация в чужбина, максимално бързо да се свържат с местните власти. Дори и личните им документи да са задържани от работодателя, каквато практика се наблюдава често и от години. Също така експертите препоръчват и хората да не се поддават на обещания, че парите, които им се дължат, но не се изплащат на време, ще бъдат дадени по-късно.

Ето и препоръки относно подобни обяви :

    • Заплащането е високо. Звучи примамливо! Но нима някой без квалификация може да получава по 130 евро на ден! В сферата на селското стопанство,строителството, домашната работа и други области на неквалифициран труд заплащането в Европа е между 20 и 90 евро на ден.

 

    • Не се изискват никакви умения и знания. Значи става за всеки и за Вас също! Но обикновено за всякаква работа се изискват някакви умения и/или опит. Много е съмнително, ако няма изисквания. Това означава, че хората се набират не за работата, а с някакви користни цели.

 

    • За контакт е посочен само имейл адрес към една от най-популярните уеб платформи. Колко удобно! Няма телефон или адрес на фирмата. Това е знак, че такава фирма не съществува. Някой с користни цели се представя за работодател. Някой, който се надява да му повярвате, за да може след това да Ви измами и използва.

 

    • Работата се състои в събиране на зелен хайвер. Колко интересно! Проверихте ли в интернет дали някъде по света има зелен хайвер? Няма зелен хайвер, както няма сини ягоди или жълти боровинки.

      Никога не отговаряйте на подобни обяви, за да не се окажете затворени, измъчвани, пребивани и принуждавани да вършите тежка работа без заплащане.

 Много хора са пострадали след като са отговорили на обява като тази.Но Вие не искате да Ви пратят за зелен хайвер, нали? От Вас зависи да избегнете измама и експлоатация.

Свободен автор – Философът