Създателят на „Плейбой” Хю Хефнър почина, жена му остана без наследство

Знаменитости и бивши плеймейтки отдават почит към плейбоя

Създателят на еротичното списание „Плейбой” Хю Хефнър почина от естествена смърт на 91 години в дома си, съобщиха от изданието. Той е бил заобиколен от семейството си, информира бТВ.

Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда „Плейбой”, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му”, коментира синът му Купър Хефнър, който е и творчески директор на компанията.

Хефнър създава „Плейбой” през 1953 г. и списанието бързо се превръща в най-известното еротично издание на пазара.

Първият брой на списанието е с Мерилин Монро на корицата, като Хефнър взима на заем 8000 долара, за да може да издаде първия брой. 1000 долара идват от майка му, вярваща християнка, която по-късно коментира, че не вярва в идеята, но вярва в сина си.

Списанието се превръща в хит още през първите седмици от появата му и са продадени повече от 50 хил. копия.

Успешната тактика на Хефнър да предлага качествени журналистически материали на сериозна тематика, комбинирани с фотосесии на голи жени, запълва голяма дупка на пазара за мъжки списания.

В един от броевете Хефнър публикува кратка история, в която се разказва за общество, в което хомосексуалните мъже са мнозинство и преследват хетеросексуалните заради предпочитанията им. Текстът предизвиква голяма дискусия в обществото и указва натиск върху изданието, но Хефнър заявява: След като това се смята за неправилно, значи и преследването на хомосексуалните е неправилно.

За следващите 20 години „Плейбой” доминира на пазара, като през 70-те години достига над 7 млн. броя. По това време на страниците на списанието се публикуват текстове на Сол Белоу, Артър Кларк, Норман Милър и Гор Видал.

Успехът на изданието води и до фотосесии на известни жени от шоубизнеса като Памела Андерсън, Джейн Мансфийлд, Бо Дерек, Ким Бейсинджър, Фера Фосет и Мадона.

През целия си живот Хефнър участва в различни кампании за защита на човешките права, на сексуалните свободи, правото на хората с различна сексуална ориентация да сключват брак.

Неговата „Плейбой” фондация” всяка година дарява големи суми пари на редица организации, включително и Демократичната партия в Щатите и за президентската кампания на Хилъри Клинтън.

Аз съм като дете в магазин с бонбони. Мечтаех си за невъзможни неща и мечтите се оказаха по-големи от въображението ми. Аз съм най-щастливият човек на планетата”, коментира Хефнър в едно от многобройните си интервюта.

Междувременно БТА съобщи, че съпругата на Хю Хефнър Кристъл Харис няма да наследи състоянието на покойния си мъж.

Преди сватбата с основателя на „Плейбой” 31-годишната бивша плеймейтка е подписала предбрачен договор с доста строги условия. Освен това името й не се споменава в завещанието на бизнесмена.

Наследството на Хефнър ще отиде при децата му – Кристи, Дейвид, Марстън и Купър. Дял ще получат университетът на Южна Калифорния и няколко благотворителни организации.

Хю Хефнър и Кристъл Харис отпразнуваха сватбата си през 2012 година в Лос Анджелис. Основателят на „Плейбой” е казвал, че не го смущава възрастовата разлика от 60 години между тях и че е готов да живее с жена си до смъртта си.

Харис е третата съпруга на Хю Хефнър. През 1949 г. той се жени за Милдред Уилямс, а връзката им продължава 10 години. През 1989 г. сключва брак с Кимбърли Конрад. Двойката се развежда през 1998 г.

След новината за смъртта на 91-годишния Хю Хефнър знаменитости и бивши плеймейтки използваха социалните мрежи, за да засвидетелстват почитта си към основателя на „Плейбой“, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на Асошиейтед прес.

„Той промени живота ми. На него дължа това, което съм днес. Не мога да бъда по-благодарна за приятелството ни и за времето, прекарано заедно. Много ще ми липсва, но завинаги ще го нося в сърцето си“, се посочва в изявлението, направено от бившата приятелка на Хефнър и модел на „Плейбой“ Кендра Уилкинсън.

„Почивай в мир, Хеф. Благодаря ти за това, че беше революционер и промени живота на толкова много хора, и по-специално моя. Надявам се, че си бил горд с мен“, написа в Тwitter телевизионната знаменитост и бивш модел на „Плейбой“ Джени Маккарти.

„Да почива в мир легендарният Хю Хефнър. За мен е чест, че бях част от екипа „Плейбой“. Много ще липсваш на всички ни. Обичаме те, Хеф“, гласи туитът на риалити звездата Ким Кардашиян.