Съюзът на съдиите излезе с остра декларация за репресиите на властта

Общото събрание на Съюза на съдиите в България изразява безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх.

Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат обществени очаквания за определен резултат.

Създават се и съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда.

Осъзнаваме високото си призвание съгласно чл. 117 от Конституцията на Република България да защитаваме правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Това обаче е възможно само при безусловното зачитане на съдийската независимост и на естеството и отговорността на правосъдието