Тримата шишковци – Пеевски, Цацаров и Борисов стават все по-арогантни

Улиците пак ще се изпълнят с граждани заради тях, пророкува проф. Евгений Дайнов

Властта е в тези, които Радан Кънев прекалено добродушно нарече тримата шишковци. Това са Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов. Те стават все по-арогантни, каза в студиото на КОД 11-14 по biTelevision проф. Евгений Дайнов. Известният политолог и писател представи новата си книга „Записки по революцията“ (1997-2017).

Според него революция има и тя никога не е свършвала.

„От края на 60-те години съществуват революциите, които аз описвам – гражданските надигания, в които хората застават срещу силните на деня. Те никога няма да свършат, защото в момента, в който съпротивата отслабне, политиците се опитват да превърнат управлението си в диктатура“, посочи проф. Дайнов.

Политологът посочи, че книгата му представя и веселата страна на революцията.

„Сега е затишие пред буря. В България много такива периоди е имало. Във времена между революционните изригвания се започва едно вайкане от страна на по-прогресивните хора, че българите за нищо не стават, защото не вдигат бунтове. Не е така. През последните 20 години от улицата не съм излизал. Непрекъснато сме там“, добавя професорът.

„По време на такива затишия едните казват, че българинът няма да излезе да се бори за свободата си, а политиците си викат „Я тия да ги смачкаме едно хубаво, за да може да ги окрадем“. В момента сме в такъв период. Властта си мисли „народът окончателно се кротна, време е да го стрижем“. Това никога не свършва добре“, предупреждава политологът.

“В нарушение на всички конституционни ограничения и разпоредби те направиха триумвират, за да управляват държавата във всичките й аспекти. Започват да се опитват да мачкат несъгласните, да натискат медии“, коментира Евгений Дайнов.

„Понеже тримата шишковци са много нахални, в близките месеци улиците пак ще се изпълнят с граждани“, пророкува той. Според него нови парламентарни избори ще има още през следващата година.

„Тодор Живков искаше да направи 9 дни в София екофорум за мир. Той искаше да докара чужденци, за да им покаже, че не тормози никого, че всичко е екологично и няма отровен въздух и че никакви турци не реват по улицата. Режимът му обаче не издържа. Как Борисов си представя, че Живков не успя за девет дни да го направи, а той – пазвантинът на Тато, да изкара шест месеца?“, попита Дайнов.

„При всички случаи догодина ще има избори. Не може да няма. Или ще затворят внезапно няколко медии, или ще вкарат хора в затвора, или ще превземат на хората фирмите. Олигарсите освен това ще се изпокарат помежду си. Започва да се разклаща приятелството на Пеевски и Борисов. Сега е интересно Цацаров чия страна ще заеме. Това е изключително нестабилна конструкция“, коментира политологът.

„Затова изборите са неизбежни догодина. Единствената възможност това да не се случи, е ако стане някакво чудо както в Румъния и управляващите да спрат да присвояват ресурс, т.е. да се натъкнат на някакво ограничение и да се отдръпнат“, обясни той.

„При тази нестабилност всяко едно събитийце може да стане повод за поредната оставка на Бойко Борисов. Той сутрин казва едно, а вечерта точно обратното. На хората дори вече това не им прави впечатление. Спомнете си за АЕЦ „Белене“ какво беше! Първо каза, че ако не построят централата, цената на тока щяла да се увеличи 18 пъти. Два месеца по-късно попита „К’ъв е тоя гьол за 800 млн. лева“. Нямаше никаква причина след избирането на ген. Радев за президент да подаде оставка“, добавя Дайнов.

„Борисов си мисли, че колкото повече сила упражнява спрямо хората, е по-стабилен, но греши. Толкова по-нестабилен е. Не може да имаш цялата власт и да не се пръснеш“, каза още професорът.