Тримесечни винетки по 54 лева за колите от 1 януари

Тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона ще има от 1 януари 2018 г. с цена 54 лева.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

С промените се определя и нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година, което ще важи за всички пътни превозни средства (ППС), независимо от категорията и държавата на регистрация. Това съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която изготви „Анализ за изчисляване и определяне на размера на тримесечна винетна такса за ППС от Категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси“ по поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В изготвения и приет от АПИ анализ, определянето на цената на тримесечната винетка е осъществено, чрез принципа на пропорционалност, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена. Така получената референтна стойност за ден при тримесечна винетка е определена цената на тримесечната винетка за леки автомобили в размер на 54 лв. или 28 евро.

Проектът на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата може да бъде видян в Портала за обществени консултации, както и на сайта на МРРБ.

Свободен автор – Философът