Туризмът умира заради коронавируса, хотелиери искат помощ от държавата

В момента се говори за отказ от почивки в размер на над 80 процента заради коронавируса. Хотелиери настояват за безлихвено отсрочване на плащането на данъци

Задават се фалити на туроператори и хотелиери заради коронавируса. Последиците за това върху туризма ще са ужасяващи. Туристи се отказват да летуват по българското Черноморие. Сривът на резервации, който отчита туристическият бранш, е в размер на над 80%. Секторът ще бъде погребан, предупредиха експерти пред БНТ.
Хотелиери предлагат да бъде създаден специален икономически щаб, който да помага за избягване на кризата. Туристическият бранш очаква до 20 млн. лева загуби заради отложените пътувания.
Това означава пълен срив на отрасъла със съответните негативни последствия, коментира председателят на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева.
Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм пък настоява премиерът да сформира икономически щаб, който веднага да се ангажира с изготвяне на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати сектори – туристическият и транспортният.
Хотелиери настояват и за безлихвено отсрочване на плащането на ДДС и на местните данъци за една година, осигуряване на целеви финансов ресурс от 200 млн. лева за рефинансиране на кредити чрез българската банка за развитие и отлагане на наредбата за касовите апарати с една година.
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък каза пред Нова телевизия, че най-лошият вариант е да се затворят търговският обекти в туризма, а служителите да бъдат пуснати в неплатен отпуск.
„Законът ни дава това право, но какво правим после? Може да се споразумеем с наемодателите и да не плащаме наем, но с банките какво да направим? Какво ще стане с всичките хора, които ще са в неплатен отпуск? Искаме решение за хората, които ще останат без доходи и затова са срещите ни с министрите. Над 400 000 са те в туризма“, заяви Алибегов.
Най-големи ще са загубите, ако епидемията от коронавируса продължи у нас повече от 20 дни, добави той.