Турски поток : Очакванията на Борисов се оказаха ялови

Борисов имаше големи очаквания тръба от Турски поток да заработи и снабдява газовия хъб „Балкан“, който щяхме да изграждаме, след провала на Южен поток.

„Газпром“ е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта „Турски поток“. Най-вероятно компанията е изгубила надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа, коментира изданието Finanz.ru.

Заради съкращаването на първоначалните планове за капацитет на „Турски поток“ от 63 на 15.75 млрд. куб. м годишно са се оказали ненужни 506 км тръби. Те са част от Южния газов коридор, който бе проектиран за „Южен поток“.

Започва демонтирането или консервирането на няколко участъка, тъй като след пренасочването им за обслужване на „Турски поток“ вместо първоначалните 4 тръби с Анкара бе договорена една тръба и втора под условие, че ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава гориво по нея, ще изгради насрещна инфраструктура и ще ѝ даде статут на специален проект за съюза.

Може да засеем и отгледаме смилянски боб в дупките по пътищата и чрез неговата консумация да пълним в ресора на едно вице на WC хъбчето, което Борисов черта на Юнкер …

Свободен автор – Философът