Търговец от Бургас трупа пачки от мистериозни кутии

Хората плащат по 60 лева заради обещание за маркови часовници, теблети и телефони, а получават от мистериозни кутии евтинийки. Търговецът е от Бургас, не било измама

Търговец от Бургас трупа пачки от мистериозни кутии. За да се сдобият с подаръците-изненади, които се рекламират във Фейсбук страница, хората плащат по 60 лева, а получават стоки за жълти стотинки, разкри репортерът Георги Георгиев от Нова телевизия.
Търговци използват името на световен онлайн магазин, за да продават кутии с изненади, с обещание за скъпа техника – последен модел таблети, телефони, маркови часовници, както и дрехи, и козметика. Вместо това измамените получават стоки за жълти стотинки.
В края на юли Иванка Нейкова попада на реклама във Фейсбук с обещания за атрактивни и скъпи подаръци, скрити в мистериозни кутии. Всяка кутия се продава за 60 лв., а при покупка на 3 – третата е безплатна. Иванка се възползва от промоцията и поръчва 3 кутии за 120 лв.
„Обещанията бяха за АТВ, за последни модели лаптоп, последни модели телефони, последен писък на модата. Реших да си пробвам късмета. Кутиите пристигнаха и съответно не изскочи никакво АТВ отвътре. Получих две външни зарядни и едно кабелче. Изненадата всъщност беше доста разочароваща”, разказва Иванка Нейкова.
Подаръците-изненада се продават през групата „Amazon Giveaway Bulgaria”. А според рекламата всички подаръци са оригинална техника от складовете на световния онлайн магазин „Amazon”.
„Рекламата твърдеше, че в складовете в България има толкова много от тези материални неща – последна технология, така че всеки един българин да получи една от тях”, разказва Нейкова.
„Разчита се на голяма марка като в случая „Амазон”. Потребителят лесно се заблуждава – усеща, че е нещо сериозно, с готовност закупва стоката, но впоследствие въпросът е какво идва насреща”, обяснява Георги Димитров, адвокат по киберпрестъпления.
Откритите изненади в кутиите далеч не се доближават – нито до цената, нито до качеството на обещаната скъпа техника последен модел. А измамените се оказват десетки, показват коментарите в социалните мрежи. Всичките са получили едно и също.
А всеки коментар, в който се споменава за измама, бързо е изтрит от страницата. Търговецът дори предлага награда от ваучер за 500 долара при позитивен отзив във Фейсбук групата. Там е и единственият контакт с търговеца – американски телефонен номер. Той обаче е изключен.
Иванка прави многократни опити да се свърже и чрез телефонния номер, който открива на етикета на пратката. Но и там удря на камък – телефонът е изключен.
„Пратката идва от Варна през Пловдив. Това е видно от етикетите на куриерските пликове”, обясни Нейкова.
Оказва се, че етикетите на колетите са многократно преналепяни. На последния е отбелязано името на фирмата, която седи зад продажбите. Адресът, на който е регистрирана, е в Бургас. Търговецът не отрича да продава мистериозните кутии. Твърди обаче, че няма измама.
Производителите, чиито продукти, според рекламата, се предлагат като изненада в кутиите, отричат да имат общо с Фейсбук групата.
В кутиите Иванка открива и тези брошури, които обясняват, че с всяка кутия дарява 1 лв. за животно в нужда и 1 лв. за дете в нужда. Посочени като партньори са и три неправителствени организации. Във Facebook страницата на една от тях откриваме пост, с който фондацията се разграничава от търговеца. И обяснява, че нито лев дарение не идва от мистериозните кутии.
След като разбира, че е измамена, Иванка подава сигнал до полицията и Комисията за защита на потребителите. От КЗП обясниха, че жалбите срещу въпросния търговец до тях вече са десетки. И започват проверка на фирмата.