Убиецът на Плъха е зад решетките, защото мафията пише законите ни

Наказателният кодекс перфектно пази бандитите, за да не би случайно да пострадат по време на „работа“, коментира адвокат Емил Василев

Лекарят, който уби крадец, е задържан, вместо да бъде награден, защото у нас мафията пише законите ни.

Така наречените законотворци се дърлят от сутрин до вечер в парлаМЕНТА за парлама (както казва психологът Еленко Ангелов). Повечето от тях стават депутати, не за да служат на нашия славен, но беден народ, а на мафията. Затова и д-р Иван Димитров, застрелял Георги Джевизов (по-известен в криминалния свят като Жоро Плъха), се озова зад решетките, въпреки че е убил престъпника, за да защити живота и здравето на близките си. Крадецът, ранил д-р Димитров, е с девет присъди, а докторът – с безброй признателни хора, на които е помогнал. Ако раненият от ножа на Плъха лекар не бе натиснал спусъка, вероятно щеше да е труп, а престъпникът щеше да получи десетата си присъда. Кривосъдната система щеше да го прати зад решетките, за да се „поправи“ и след няколко години навярно би изпълзял от „зоопарка“ още по-свиреп.

Вторият крадец не е задържан, но пък д-р Димитров е зад решетките. Защо ли?

„Държавата прецаква собствените си граждани! Уредбата на неизбежната отбрана по Наказателния кодекс е правена явно от взломаджийската мафия, защото перфектно пази бандитите, да не би случайно да пострадат по време на „работа“. Така например, ако бандитът, когото си сварил да краде в апартамента ти, не е агресивен, ти нямаш право с пръст да го пипнеш – така е по закон“, сподели във Фейсбук адвокат Емил Василев.

„Просто трябва да го помолиш да си ходи най-учтиво, иначе носиш наказателна отговорност ако пострада. Освен това нямаш право да се защитаваш с по-силно оръжие, грубо казано. Демек ако бандитът ти извади нож, а ти имаш пистолет, ще трябва да го помолиш да те изчака малко, за да оставиш пистолета и да отидеш до кухнята за нож, иначе ти влизаш в затвора“, добавя юристът.

„С една половинчата и скопена поправка в Наказателния кодекс заблудиха хората, че когато са си в къщи могат да се отбраняват по всякакъв начин, което не е вярно. Защото пак си действа предпоставката да си непременно нападнат, за да се отбраняваш, а освен това въведоха ограничения проникването в жилището ти да е станало с взлом и насилие, демек нямаш право да се отбраняваш неограничено, ако бандитът е влязъл с шперц, през отворен прозорец и пр. масово срещани „методи“, обясни бившият депутат.

Самият факт, че в затвора за превишаване на неизбежната отбрана срещу бандити с 10-20 присъди и задържания влизат художници и лекари, ясно показва, че тук нещо не е наред, добавя той.

„У нас рецидивисти с по 20-30 висящи дела си ходят свободно по улиците. В някои държави при трето провинение те задържат за постоянно до произнасяне на присъда. В някои щати на САЩ кумулацията след трето престъпление е задължителен доживотен затвор. Тука неолибералите ни е.аха м.мата с псевдохуманистичните си глупости. Почтените граждани са в арестите или зад блиндирани врати и зарешетени прозорци, а бандитите вършеят на свобода, щото знаят, че законът ги пази“, добавя Емил Василев.

„Защо някой не се сети с една поправка в НПК да се предвиди, че при трето образувано досъдебно производство за едно и също престъпление уличеното лице се задържа под стража до произнасяне на присъда или одобряване на споразумение с прокуратурата“, пита той.

„Задържането за 72 часа, както и постоянното задържане под стража, имат за цел да се попречи на престъпника да се укрие или да извърши ново престъпление. Едва ли в случая д-р Димитров ще се укрие или ще застреля още някого, тъй че задържането му е абсолютно незаконно“, добавя адвокатът.