„Удар в сърцето“. Реакциите след нападението в германския град Хале

Нападението срещу синагогата и закусвалня в източногерманския град Хале засегна германците в сърцето, каза външният министър на страната Хайко Маас, цитиран от БТА. Той призова за по-твърди мерки срещу антисемитизма.

„Фактът, че синагога бе нападната в Деня на изкуплението (еврейския празник Йом Кипур) ни засегна в сърцето, написа Маас в Туитър. „Ние трябва всички да се надигнем срещу антисемитизма в нашата страна“. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката в Хале „поредна трагична демонстрация на антисемитизъм“.

В сряда двама души бяха убити с огнестрелно оръжие на улица в източния германски град Хале. Синагогата е е била сред мишените на въоръжени мъже. Задържан е един заподозрените за стрелбата, а други двама са избягали с автомобил.

Около 70-80 души са били в синагогата в деня, в който евреите в целия свят отбелязват един от най-свещените дни в календара си. Антитерористичното звено на прокуратурата потвърди, че поема разследването на атаката.

Макс Привороцки, лидер на еврейската общност в Хале, заяви пред „Шпигел“, че нападателите явно са опитвали да влязат в синагогата, но заради мерките за сигурност не са успели.

Извършителят на нападението записал действията си на видео, излъчено на живо в интернет в продължение на 35 минути, съобщиха световните агенции. Видеото било излъчвано през платформата на „Амазон“ за видеоигри Туич /Twitch/ и било видяно от петима души, но след това негов запис бил гледан от близо 2200 души в продължение на половин час, преди да бъде премахнат.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30209233.html