Удар по Цацаратурата от Брюксел: Евродепутат заговори за беззаконие

Единственият кандидат за главен прокурор атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда, каза Радан Кънев

Изборът на главен прокурор ще бъде знак за институционална криза и аз съм силно разтревожен, че това това ще отприщи вълна на беззаконие в моята родина, каза в Европейският парламент в Брюксел Радан Кънев.
В България предстои избор на главен прокурор, с практически неограничени правомощия и седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване, обясни той.
Единственият кандидат за тази позиция атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда, подчерта евродепутатът.
„Не по-малко тревожни са тенденциите на натиск върху медиите. Притискат ги да представят единствено обвинителната гледна точка по конкретни дела и по този начин да се превръщат в страна в наказателния процес и втори път – натиск върху медиите да уволняват критични към прокуратурата български журналисти. Натиск, който доведе до безпрецедентно събитие за последните сто години – спиране на на излъчването на Българското национално радио“, заяви Кънев.
„Такъв избор ще бъде знак за институционална криза и аз съм силно разтревожен, че това това ще отприщи вълна на беззаконие в моята родина. Това не е само български проблем, а общоевропейски“, добави той.
Радан Кънев е единственият наш представител в парламента на Европа, който счита за нужно да поставя тези въпроси. Поставеният въпрос е от изключителна важност и касае и новата Европейска прокуратура, и върховенството на Правото на територията на целия Европейски съюз, коментираха от Инициатива „Правосъдие за всеки“.