Ученици от Сливен на посещения в университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност на университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, посрещна над 50 ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, Сливен. Посещението е резултат от подписано Споразумение за партньорство между двете образователни институции. Учениците са от паралелки с усилено изучаване на химия и биология. Някои от тях  споделиха мечтата си да изучават медицина в Бургас.

Първата спирка на учениците бе във Факултета по технически науки. Младите хора имаха възможност да се разходят из най-новите лаборатории от Центъра за син растеж – по аквакултури и биотехнологии, и лабораторията за определяне на микропластмаса в различни среди. Те се запознаха и с текущия учебнопрактически процес, който се води в университета. Доц. Адриана Георгиева,  ръководител на катедра „Химични технологии“, показа на учениците богатата университетска колекция от  минерали, кристали и скални образци.

Представена бе и общността на студентите. Веселина Кисьова, възпитаник на ПМГ Сливен и студентка третокурсничка в специалност „Медицина“ в Медицинския факултет, сподели с младежите част от наученото и се включи с тях в  предварително начертания маршрут. Проф. Петя Цветкова и доц. Йордан Георгиев – един от най-младите носители на наградата „Питагор“ в България, от Медицинския факултет бяха подготвили кратки презентации за младите гости на висшето учебно заведение.

Всички заедно продължиха обиколката си в залата по микроскопска анатомия, където доц. Веселина Мерхар и д-р Руска Ненкова показаха на младите хора отличните условия за обучение на студенти и висококачествените микроскопи, с които разполага лабораторията.

След Медицинския факултет учениците се отправиха към Центъра по върхови постижения. Там ги посрещна проф. Сотир Сотиров, преподавател по системи с изкуствен интелект в университета. Той и заедно с доц. Веселина Бурева, ръководител катедра „Компютърни системи и технологии”, им демонстрираха уменията на впечатляващите роботи Крузер и Нао. Учениците видяха и последния робот, по който работят и студенти. Новият робот ще обслужва лежащо болни хора, като им разнася медикаменти.

За учениците – любители на химията, беше предвидена обиколка и на Факултета по природни науки. Доц. Никола Тодоров,  ръководител катедра  „Екология и опазване на околната среда”, им показа специална сонда, който се пуска във водни басейни, за да определи солеността, температурата и други важни параметри.

Учениците се запознаха и с Централната научноизследователска лаборатория, която обединява общо четири лаборатории с апаратурно оформление. Там ръководителят й доц. д-р Леня Гонсалвеш и доц. д-р Веляна Георгиева показаха апаратура, която служи за научноизследователската работа на университета по неговите най-утвърдени научни направления.