Филчев закопа прокурор, обвини за провалена акция в Карнобат

В базите на Миню бяха открити десетки хиляди бутилки, но Светлозар Костов осуети бързото извършване на акцията и алкохолът без бандерол е изнесен, каза бившият главен прокурор

Бившият главен прокурор Никола Филчев обвини прокурора Светлозар Костов за провалена акция в Карнобат срещу Миню Стайков.

В „Ничия земя“ по Нова телевизия ексобвинителят каза, че през март 2002 година ГДБОП проукуратурата предприе действия срещу алкохолния бос заради престъпната му дейност за производство, продажба и контрабанда на алкохол. „В базите му в Карнобат бяха открити десетки хиляди бутилки. В акцията участва завеждащия следствен отдел, а от Бургас печално известният прокурор Светлозар Костов. Той обаче осуетява бързото й извършване. В петък вечер казва да продължат на следващия ден, но тогава е дежурен и отлага за следващия ден. Отпред пази полицията, а отзад изнасят бутилките с фалшивите бандероли и някои от тях са излети. В понеделник като отиват, се оказва, че акцията е провалена, което се дължи на неговите усилия“, заяви Филчев.

„Костов и Миню Стайков са стари познати още когато е бил следовател. Когато алкохолният бос извършва катастрофа, при която загива човек, Костов работи по случая“, добавя бившият главен прокурор.

„Безнакаността е опиянителна, ако тогава срещу този Стайков беше осъществена наказателна отговорност, щеше да мине всичко, да се забрави и днес да ги няма тези неприятности и да е един честен бизнесмен“, подчерта Филчев.

„Всички се надпреварват да прислужват на Стойков. Той дава вноски за „Бъдеще на Костов“, подарява пушки на Първанов, а президента му връчва медал. После като се стигне до катастрофата, стане скандала, действа прокуратурата и МВР и питат защо така. Има не един случай, в който Първанов е осуетявал скандали. Има много олигарси, които са ми предлагали приятелства, но винаги съм казвал – не, няма нужда“, споделя бившият главен прокурор.

„Помня как Първанов много ме молеше да изберем Борис Велчев за прокурор, беше червен като домат и викаше – той ще бъде верен. В същото време същият пазител на морала Велчев като излезе уикилийкс – докладва на американския посланик, че прокуратурата на Филчев е терористична организация, ако трябва да говоря в същия дух, ще кажа – ми неговата прокуратура е една гей компания“, коментира Филчев.

Той сподели, че седем години е работил с двама президенти, министри, президенти, премиери, а някои от тях или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са го натискали по деликатен начин, за да бъде притиснат някой техен политически опонент.

„След 90-та година демократите ни убеждаваха, че животът ще стане по-хубав, в резултат на това се проведе раздържавяване, днес държавата вече е бедна, имуществото е в 10 души олигарси. Хора, които забогатяха по престъпен начин в резултат на приватизацията и придобиха не само икономическа, но и политическа власт, да назначават министри, да манипулират общественото мнение чрез мощния медиен апарат, който притежават и днес живеем в класово общество от две класи – на капиталистите, малкото и трудещите се, които са много. Това е изборът, няма от какво да се оплакваме, това е капитализмът“, добавя той.

„Два са въпросите – дали нашата приватизация беше честна, народът с право я нарича разбойническата приватизация на Костов. Имаше тогава официална държавна политика, идваха консултанти от Америка, Западна Европа и те раздържавяваха, като го раздадоха на приятелите си. Капитализмът е един дълбоко несправедлив строй“, призна бившият главен герой.

„Трябва да сме наясно, че преди 30 години българският народ, ръководен от своите държавници, направи своя избор и той беше да строим капитализъм. Днес нямаме основания да сме недоволни, това е един дълбоко несправедлив социален строй“, добави той.

„Недоволните са много, но има и доволни, които придобиха държавното имущество за жълти стотинки. Как Костов, например, няма да е доволен. Казах му – в тази приватизация всички ще отидат на съд, той взе да се тръшка – моля ти се, по-скъпа ми е от децата! Оказа се, че фондацията на Костов е „Бъдеще за Костов“ и неговите другари. Това е съдържанието на прословутия разговор преди години в ресторант „Крим“. Без оперативните възможности на МВР и финансовите контролни органи, прокуратурата не можеше да направи нищо, тя става чиновническа. Къде са днес документите от приватизацията? Казвал съм го, когато корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не може да я спре“, каза още Никола Филчев.