Фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“ се класира за финал

Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежки културен център – Бургас, ръководен от Димитър Гинов, е сред финалистите в Националния конкурс „Топ 10 български танцов фолклор 2024“. Този етап от надпреварата ще се проведе на 22 юни 2024 г. от 19 часа, в зала 1 на Националния дворец на културата в град София.

На звездния финал бургаските танцьори ще се съревновават с 9 фолклорни ансамбъла от цялата страна, преминали селекция от топ експерти в областта на танца и фолклора.

Второто издание на конкурса за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор, е в категория „Самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли с възраст на участниците от 13 до 18 години“. Голямата награда, освен парична премия, е и специално изработена статуетка „Огънят на поколенията“.

Художествените ръководители на ансамблите и съставите, участвали на финал, определят кой печели наградата „Пътят на огъня“. Има и престижна награда на международното жури.

Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ е добре познат в Бургас. Създаден е през далечната 1974 година и до ден-днешен участва активно в културния живот на града. Едни от най-големите постижения на колектива са почетното звание „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, „Златна лира” за цялостно творчество на Никола Гинов. Носител е на „Специалната награда“ на Съюза на музикални и танцови дейци в България, а сегашният художествен ръководител Димитър Гинов е носител на „Сребърна лира“ за 25-годишната му творческа дейност.