Цацаратурата погва Ангелкова заради дискотеките в Слънчака?

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал заради незаконни действия на служители от Министерството на туризма

Изпратих сигнал до Главния прокурор г-н Сотир Цацаров относно проверката за закононарушения на служители в Министерство на туризма, касаещи незаконни строежи и незаконно одобрени схеми и категоризации на заведенията на морския плаж Слънчев бряг Юг. Това сподели във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Симеонов внесе и втори сигнал за незаконни действия на служители от Министерството на туризма, съобщава БНТ.

Според ресорния министър Николина Ангелкова обаче вицепремиерът е подведен от своите съветници. Тя твърдки, че и заведенията, и схемите за концесия на морските плажове отговарят на разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

И петте заведения на плажа Слънчев бряг – Юг, според вицепремиера Валери Симеонов, са построени в нарушение на два закона и една наредба. Дискотеките, които официално са „преместваеми обекти“ и трябва да бъдат с до 15 кв. м площ, били 1500 кв. м, или – 100 пъти повече, обясни Симеонов.

„Под прикритието „преместваем обект“ – това всъщност представляват едни огромни незаконни строежи. Като конструкции те представляват молове“, заяви той в „Денят започва“ по БНТ.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отговори, че в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие един концесионер има право да предложи площ на обекта – до 2% от концесионната.

Според Валери Симеонов, тъй като дискотеките са незаконни строежи, побиращи над 200 човека, това ги прави обект трета категория и подлежат на разрушаване от ДНСК.

„Ето ви „Какао“. Какво представлява, какъв огромен мол е това, вижте. Ето ви го „Бедрум“ – какво представлява, вижте го. Ето ви го и „The One“. Вижте за какво става въпрос. Тук, в това заведение, лятото влизат 4000 човека. Това е с обема на НДК“, поясни той.

„Нито съм инженер, нито съм ДНСК, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, или не са строеж, дали имат метална, или не знам си каква конструкция. Освен това разрешението за поставяне се издава от главния архитект на община Несебър“, отговори Ангелкова.

„Главният архитект на Община Несебър е получил ето тези схеми. Вместо 15 кв. се разрешават 1500 кв. Това го разрешава Министерството. То е първото, което погазва закона“, подчерта Симеонов.

Според него, дискотеките са опасни за хората – например при първата по-сериозна буря.

Симеонов внесе сигнал и за 20-е декара от същия плаж, които, според него, ще бъдат извадени от списъка с обектите изключителна държавна собственост, за да бъдат продадени. Министър Ангелкова отговори, че министерството само съгласува специализирани и кадастрални карти и няма правомощия да продава каквото и да било.