Център „Алеф” и младежи от Бургас почитат  жертвите от Холокоста

Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари традиционно присъства в календара на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година то е под знака на 75-години от спасението на българските евреи и депортирането на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот в нацистките концлагери.

Възпоменателното събитие е насочено към младите хора в стремеж те да бъдат съпричастни към интерпретирането на историческите факти с препратка към съвремието и бъдещето.  То ще се осъществи на 25 януари съвместно с Профилирана природоматематическа гимназия „Акад.  Никола Обрешков” под мотото„Учейки се от миналото, действаме за бъдещето“. Пред сто и петдесет  ученици от 9 и 10 клас в актовата зала на училището ще бъде представен документалният филм на Алберта  Алкалай  „Да помним”, пресъздаващ събитията в Бургас, довели до спасяването на бургаските евреи през 1943 година.

Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и са се противопоставили на депортацията му към нацистките лагери на смъртта.

След прожекцията учениците ще се включат и в дискусия със създателите на филма.

Всяка година  Център „Алеф” посвещава на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста различни инициативи. В знак на  почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”. С възпоменателна вечер „Езикът на историята” заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлерофашизма поднесоха учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност. Думите на оцелелият от концлагерите писател Ели Визел „Ако забравим, значи сме съучастници” обединиха млади и възрастни, които категорично заявиха „Ние помним”!

В навечерието на паметния ден тази година и учениците от природоматематическата гимназия в Бургас, заедно с център „Алеф” ще получат  своя урок по толерантност и хуманизъм и ще изрекат своето „Никога повече”.  Те ще се присъединят и към световната инициатива на Световния еврейски конгрес  НИЕ ПОМНИМ.