Цирк в Поморие заради дарението за Нотр Дам

Старейшините не подкрепиха идеята на кмета на Поморие и той бе принуден да оттегли докладната си за дарението за Нотр Дам в размер на 5 000 евро

Идеята бедната Община Поморие да дари 5 000 евро на една от най-богатите страни в Европа за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам очаквано пропадна. Кметът Иван Алексиев ужасно се изложи и след цирка в Общинския съвет днес бе принуден да си оттегли докладната записка.
В залата присъстваха само 14 от общо 21 общински съветници. Всеки един от тях имаше възможността да изрази личната си позиция, съобщава официалното издание на Община Поморие – pomorie.bg. Чуха се доводи както в подкрепа, така и против предложението на кмета за дарение на финансови средства за възстановяване на „Парижката Света Богородица”.
Обединени от мнението, че каузата е безспорно благородна и значима, но дарението е много личен акт, съветниците застанаха зад идеята да призоват съгражданите си всеки да направи своя избор и преценка колко лични средства може и иска да дари. За тази цел да бъде разкрита специална дарителска сметка, предложиха съветниците.
В тази връзка кметът Иван Алексиев заяви, че не е очаквал тези конфронтации, които вместо да обединяват – разделят както съветниците, така и поморийци. Поради тази причина и съобразявайки се с позицията на присъстващите общински съветници, че дарението трябва да остане индивидуален акт на съпричастност, кметът Иван Алексиев оттегли докладната си.
„Реагирах в чисто човешки и личен план. Не съм изхождал от нищо друго, а единствено от това да покажем съпричастност към възстановяването на една част от историята на Европа и света. В личен план аз ще направя дарение от собствени средства и се надявам примерът ми да бъде последван. Защото Поморие е град с вековна духовна история, а поморийци са духовно богати хора”, каза кметът Иван Алексиев.
Чудесно е, че градоначалникът ще жертва „скромните“ си спестявания, за да помогне на събратята си от Франция! Добре, че старейшините не му се вързаха да дарят средства от джобовете на поморийци! Ако все пак Алексиев иска да даде пример на съгражданите си, нека да е по-щедър и да помогне за рушащите се български църкви, читалища и паметници на културата! И без неговата помощ католическите ни събратя от далечна Франция ще си възстановят катедралата, която бе засегната от голям пожар. Огнената стихия унищожи голяма част от покрива на централния корпус на сградата и доведе до рухване на заострения, висок близо 100 м. връх на катедралата.