Чистка в затворите заради убиец-беглец, но Цачева и Радев още се ослушват

Проф. Николай Радулов призова главният секретар на МВР да си ходи заради бягството от затвора на Владимир Пелов и Радослав Колев

Временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев подадоха оставки заради бягството от Софийския затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев, съобщиха от правосъдното министерство.

Правосъдният министър Цецка Цачева им ги е поискала по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, съобщава бТВ.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.

След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент.

Междувременно бившият главен секретар на МВР проф. д-р Николай Радулов каза, че и наследникът му Младен Маринов трябва да си подаде оставката, тъй като в ГД „Криминална полиция” има звено, което се занимава с обслужването на затворите и то събира информацията какво става вътре.

Според професорът избягалите двама затворници Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат открити.

Надзирателите вече са предупреждавали, че по начина, по който се охраняват затворите, е истинско чудо, че бягствата не са ежедневни, допълни Радулов.

„Само преди месец бяха протестите на служителите от затворите, едно от исканията им беше да се попълни щатът, този щат, който съществува сега, им позволява единствено да заемат една или две позиции в затвора, а целият затвор всъщност е в ръцете на затворниците”, припомни той.

„Те си имат местно самоуправление, там управлява т. нар. авторитет, най-големият бандит. При такава ситуация истинско чудо е, че не са се разбягали всички”, коментира Радулов.

„Не е достатъчно само да имаш информация предварително, трябва и да продължиш. Това наблюдение не може да се осъществи с обезкръвените служители на затворите”, коментира той.

Винаги е имало оръжие в затвора, там се продават и консумират наркотици, разполагат с мобилни телефони, подчерта още бившият главен секретар на МВР.

Опасни престъпници се разхождат на свобода, а министрите Радев и Цачева си чешат езиците, вместо да си подадат оставките. Време е да си ходят, заедно с вожда си!